020 7902700
Blogi

Viisi vinkkiä johdon ja avainhenkilöiden suorahakuun

Huolellinen taustatyö luo onnistuneen suorahaun perustan. Listasimme viisi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun johdon ja avainhenkilöiden suorahaussa.

2019-08-20

Kyky rekrytoida oikeaa osaamista on ratkaiseva tekijä organisaation menestymisen kannalta. Mitä ylemmäs organisaation hierarkiassa mennään, sitä merkittävämmäksi ja vaativammaksi rekrytointi muuttuu. Yhä useammat yritykset ottavatkin rekrytointikumppanikseen suorahakuyrityksen vastaamaan johdon ja avainhenkilöiden rekrytoinnin haasteisiin. Suorahaun avulla löydetään ne kuuluisat yksisarviset, herätetään juuri oikeiden talenttien kiinnostus ja valikoidaan sopivimmat ehdokkaat asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin.

Onnistunut johdon suorahaku starttaa huolellisella taustatyöllä. Akuutin rekrytointitarpeen herätessä olisi houkuttelevaa hypätä suoraan ehdokkaan kokemuksen ja osaamisen määrittelyyn. Ensin on kuitenkin tehtävä kotiläksyt. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun johdon ja avainhenkilöiden suorahaussa.

1. Selkeytä tulevaisuuden suunnitelmat

Suorahakuprosessi alkaa aina tilannearviosta. Perusteellinen tilannekatsaus on onnistuneen suorahaun pohja ja auttaa myös suorahakukonsulttia tekemään huipputuloksen. Missä yrityksesi ja johtoryhmäsi ovat nyt ja minne olette matkalla? Miten megatrendit, toimialan muutokset ja markkinatilanne vaikuttavat yrityksessänne tarvittavaan osaamiseen? Mikäli kyseessä on korvausrekrytointi, pohdi tarkkaan, miten työtehtävää tulisi päivittää vastaamaan tulevaisuuden haasteita. Joskus työtehtävää ei tarvita sellaisenaan enää ollenkaan.

2. Ymmärrä johtoryhmän ja tiimin nykytila

On tärkeää ymmärtää, millaiseen tiimiin johtajaa tai avainhenkilöä ollaan hakemassa. Mitä osaamista ja kyvykkyyksiä tiimissä on? Miten työtehtävät ja vastuut on tiimissä jaettu? Millaisia tiimin sisäiset normit ja toimintamallit ovat? Kun johtoryhmän tai tiimin dynamiikka, vahvuudet ja kehityskohteet ovat selvillä, suorahakukonsultti saa arvokasta tietoa siitä, millainen haettavan henkilön tulisi olla. Henkilöarvioinnit ovat oiva työkalu tiimin nykytilan selvittämiseen ja tasapainoisen tiimin rakentamiseen.

3. Aseta selkeät tavoitteet

On tärkeää, että ennen johdon ja avainhenkilöiden suorahakua yrityksessä on selkeytetty, mitä konkreettisia tavoitteita haetulla henkilöllä on. Mitä henkilön tulee saada aikaan yrityksessäsi ja millä aikajänteellä? Millä mittareilla onnistumista mitataan? Mitkä ovat tehtävän suurimmat haasteet? Pohdi myös, kuinka paljon ja minkälaista tukea yrityksellänne on tarjota tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi perehdytykseen käytettävissä oleva aika vaikuttaa merkittävästi haettuun osaamisprofiiliin.

4. Määrittele tarvittava kokemus, osaaminen ja ominaisuudet

Kun perusteellinen taustatyö on tehty, voidaan aloittaa kandidaattiprofiilin määrittely. Minkälaista kokemusta ja ammatillista taustaa tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseen? Mitä konkreettista osaamista vaaditaan tulevaisuuden haasteisiin vastaamiseen? Minkälainen henkilö asenteeltaan, motivaatioltaan ja persoonaltaan menestyy organisaatiossanne ja tuo lisäarvoa tiimiinne? Pidä realiteetit mielessäsi ja pohdi, mitkä kriteereistä ovat ”must have” ja mitkä ”nice to have”. Mitä pidemmäksi vaatimuslista kasvaa, sitä enemmän luultavasti joudut varaamaan aikaa rekrytointiprosessille ja venyttämään kukkarosi nyörejä palkkakeskusteluissa.

5. Varaa tarpeeksi aikaa ja resursseja

Parhaimmat tulokset suorahakuprosessissa saadaan, kun yrityksessä on varattu riittävästi aikaa ja resursseja uuden johtajan tai avainhenkilön valintaan. Varsinkin rekrytoinnin ensimmäisessä vaiheessa on tärkeä investoida aikaa oikeanlaisen profiilin laadintaan, jotta vältytään kalliilta virherekrytoinneilta.

Näitä kysymyksiä ei onneksi tarvitse pähkäillä yksin, sillä suorahakukonsultti toimii strategisena kumppaninasi ja sparrausapunasi läpi rekrytointiprosessin. Mikäli johdon tai avainhenkilöiden suorahaku on sinulle ajankohtaista, keskustelemme mielellämme tarkemmin tarpeistasi ja autamme sinua rekrytoinnin taustatekijöiden määrittelyssä. Lue lisää johdon suorahaun palveluistamme tai ota yhteyttä heti ja kysy lisää!

 

Johdon ja avainhenkilöiden suorahaku

Johdon suorahaku on palvelu, jolla autamme asiakkaitamme löytämään organisaatioon sopivia johtajia ja muita avainhenkilöitä. Lue lisää!

Vuokrajohtaminen

Vuokrajohtaja on erinomainen ratkaisu projektiluontoisiin tehtäviin sekä tilanteisiin, joissa tarvitaan lisäresursseja nopeasti. Lue lisää!

Johdon arviointi

Johdon arvioinnilla selvität organisaatiossa piilevän johtamispotentiaalin. Johdon arviointi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi muutos- ja rekrytointitilanteisiin sekä henkilöstön kehitysprojekteihin. Lue lisää!

Etsiikö yrityksesi uutta johtajaa?

Haluatko tietää lisää siitä, miten voimme vahvistaa organisaatiotasi? Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.