020 7902700
Blogi

5 vinkkiä haastattelijalle: Näin otat etähaastattelut haltuun

Monet rekrytoijat ja rekrytoivat esimiehet ovat nyt uuden edessä, kun kotitoimistoista ja etätapaamisista on tullut osa arkipäiväämme. Ihmisten välisiä kohtaamisia, joihin rekrytointi usein pitkälti nojautuu, on rajoitettu, mutta oikeat osaajat liiketoiminnan tueksi tulisi silti löytää. Miten siis varmistaa ehdokkaan perusteellinen arviointi sekä ainutlaatuinen ehdokaskokemus myös virtuaalihaastattelussa?

2020-04-20

Elämme poikkeuksellisia aikoja, ja suuri osa suomalaisista työskentelee nyt kotoa käsin. Monissa työyhteisöissä on otettu isojakin digiloikkia ja huomattu, miten sujuvasti palaverit, asiakastapaamiset sekä afterworkit sujuvat myös virtuaalisesti. Rekrytoinneissa on kuitenkin monissa yrityksissä luotettu pitkälti kasvokkain tapahtuviin kohtaamisiin, ja monet rekrytoijat sekä rekrytoivat esimiehet pohtivatkin nyt, miten rekrytointiprosessissa pitäisi edetä vai pitäisikö koko homma laittaa kenties jäihin.

Ei hätää, myös haastattelut hoituvat loistavasti etänä, kunhan haastattelija ottaa tietyt asiat huomioon. On totta, että tietyt kommunikaation nyanssit ”tippuvat” pois videotapaamisessa, mutta ammattitaitoinen haastattelija osaa kyllä arvioida ehdokkaan sopivuutta tehtävään tästä huolimatta. Itse asiassa videohaastattelu voi jopa vähentää haastattelijan alitajuisia ajattelun vinoumia ja ennakkoluuloja, kun esimerkiksi kehonkieleen tai ulkonäköön ei tule kiinnitettyä videolla juuri huomioita, eikä niistä tällöin tule tehtyä perusteettomia johtopäätöksiä. Fokus on videotapaamisessa olennaisessa, eli keskustelun sisällössä.

Listasimme viisi hyväksi havaitsemaamme vinkkiä, joiden avulla saat parhaan irti virtuaalihaastatteluista:

 

Anna hyvät ohjeistukset ehdokkaille

Varmista, että ehdokkailla on tarvittavat ohjeet virtuaalitapaamiseen liittymiseksi. Muista, ettei ehdokas välttämättä tunne sinun päivittäisessä käytössäsi olevaa teknologiaa, joten haastattelukutsussa tulisi olla selkeät ohjeet videoyhteyden käynnistämiseksi. Tuplatsekkaa myös haastattelun aikataulu etenkin kansainvälisissä rekrytoinneissa, joissa eri aikavyöhykkeet aiheuttavat usein sekaannusta. Myös erilaiset ajanvarausjärjestelmät auttavat tässä asiassa.

Varmista hyvät puitteet haastattelulle

Varmista parhaasi mukaan, että sinulla on käytössäsi rauhallinen tila, johon ei tule häiriötekijöitä. Melu ja ulkopuolisten henkilöiden äänet häiritsevät molempien keskittymistä, eivätkä herätä luottamusta ehdokkaassa – onhan kyse luottamuksellisesta tapaamisesta. Tarkista myös, että valaistus on kohdillaan (suosi luonnonvaloa) ja että ympäristö on siisti ja antaa positiivisen vaikutelman edustamastasi yrityksestä. Testaa myös jo etukäteen, että teknologia toimii moitteetta. Etenkin mikrofonin kuuluvuus on haastattelun sujuvuuden kannalta erittäin tärkeä seikka.

Valmistaudu haastatteluun

Toteuta virtuaalihaastattelu samalla pieteetillä ja ammattitaidolla kuin kasvokkain tapahtuva haastattelu. On helppo vetää johtopäätös, että vain koska et ole fyysisesti toimistolla ehdokkaan kanssa, haastattelun merkitys olisi jotenkin vähäisempi. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Sinun tehtäväsi haastattelijana on selvittää, kykeneekö henkilö suoriutumaan tehtävästä kyseisessä organisaatiossa, onko hänellä motivaatiota tehtävään ja minkälaista johtamista hän tarvitsee. Älä siis kysy sattumanvaraisia kysymyksiä saadaksesi ”tuntumaa” henkilöstä, vaan valmistele tehtävän kannalta relevantit ja validoidut kompetenssiperusteiset kysymykset haastattelua varten.

Muista small talk ja struktuuri

Kasvokkaisessa tapaamisessa kävellään usein aulasta toimiston läpi neukkariin, otetaan kahvit ja jutellaan samalla niitä näitä. Tämä alun orientoituminen jää virtuaalitapaamisessa väliin. Onkin siis tärkeää, että muistat small talkin myös virtuaalitapaamisessa, jotta luot avoimen ja rennon ilmapiriin keskustelulle ja saat kommunikaatiokanavan välillänne avattua. Muista katsoa välillä kameraan, sillä niin luot ehdokkaalle tunteen katsekontaktista. Noudata valmistelemaasi struktuuria, jotta tapaamisen kulku pysyy selkeänä. Virtuaalitapaamisessa ääni voi kulkea hieman myöhässä, joten odota rauhassa, että ehdokas on päässyt varmasti vastauksensa loppuun, jolloin vältyt päälle puhumiselta.

Muista, että haastattelu on myös myyntitilanne

Kauas taakse ovat jääneet ne ajat, kun haastattelua pidettiin piinapenkkinä, jossa työnantaja erottelee jyvät akanoista ja valitsee parhaat päältä. Haastattelu on työnantajalle myös asiakaspalvelu- ja myyntitilanne, jolla on suuri vaikutus työnantajamielikuvaan. Tämä ei saisi jäädä unholaan myöskään virtuaalihaastattelussa. Mieti siis valmiiksi ydinviestit yrityksesi tarinasta, valmistele hyvin pitchisi ja varmista, että osaat jakaa esimerkiksi yrityksesi esittelyn sujuvasti käyttämässäsi virtuaalityökalussa. Muistathan myös varata tarpeeksi aikaa ehdokkaan kysymyksille.

Mukavia etähaastatteluhetkiä!

Lue lisää suorahausta!

Johdon ja avainhenkilöiden suorahaku on palvelu, jolla autamme asiakkaitamme löytämään yrityksiin johtajia ja muita tärkeitä avainhenkilöitä, kuten asiantuntijoita ja konsultteja. Suorahaun avulla löydetään kovimmat ammattilaiset haastaviltakin osaajamarkkinoilta, herätetään juuri oikeiden talenttien kiinnostus ja valikoidaan sopivimmat ehdokkaat asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin. Lue lisää

Lue lisää vuokrajohtamisesta!

Tulosten ja tavoitteiden saavuttamiseksi organisaatiossa saattaa usein lyhyellä varoitusajalla ilmetä tarve sopivalle johtajalle, joka auttaa vähentämään muutokseen liittyvää taakkaa. Vuokrajohtajan palkkaaminen on usein hyvä vaihtoehto silloin, kun rekrytointiin ei ole aikaa tai ei ole tarvetta vakituisen työntekijän palkkaamiseen. Lue lisää

Lue lisää soveltuvuusarvioinneista!

Johdon henkilöarvioinnilla selvität rekrytointivaiheessa potentiaalisten ehdokkaiden sopivuuden yrityksen kulttuuriin, arvoihin ja avoinna olevaan tehtävään. Henkilöarviointia voidaan käyttää myös yrityksen työntekijöiden potentiaalikartoituksessa esimerkiksi muutostilanteessa. Lue lisää

Etsitkö uutta johtajaa?

Haluatko tietää lisää siitä, miten voimme vahvistaa organisaatiotasi? Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.