020 7902700
Blogi

Headhunterin vinkit LinkedIn-profiilin optimoimiseen

Nykyään on tavallista, että avointa työpaikkaa ei tuoda lainkaan julkiseen hakuun, vaan se täytetään suorahaun avulla. Yleensä toimeksiannon saanut headhunter aloittaa ehdokkaiden kartoittamisen ykköstyökalunsa, LinkedInin, avulla. LinkedIn on suosituin rekrytoijien käyttämä kanava soveltuvien ehdokkaiden löytämiseen. Omaan LinkedIn-profiiliin kannattaa siis panostaa, mikäli on kiinnostunut kuulemaan uusista uramahdollisuuksista. Mutta miten syntyy täydellinen LinkedIn-profiili?

2020-02-03

Hyvällä LinkedIn-profiililla löydyt rekrytoijien hakutuloksissa ja kiinnität heidän huomionsa. Vaikka et aktiivisesti etsisikään töitä, profiilisi avulla voit vahvistaa asiantuntija- ja henkilöbrändiäsi. Lisäksi asiakkaat ja yhteistyökumppanit tarkistavat usein LinkdeIn-profiilin ennen tapaamista, jolloin profiili toimii eräänlaisena digitaalisena käyntikorttina.

Miten voit varmistaa, että löydyt, kun alasi huippuja etsitään? Lienee sanomattakin selvää, että on tärkeintä, että profiilisi ylipäätään löytyy LinkedInistä. Mutta mistä tekijöistä täydellinen LinkedIn-profiili koostuu?

Varmista, että löydyt headhunterin hauissa

Headhunter käyttää työssään LinkedInin rekrytoijille suunnattua hakukonetta. Hauissa käytetään luonnollisesti etsittävän roolin kannalta oleellisia hakusanoja. Hakutuloksissa kärkeen nousevat profiilit, joiden sisällöt vastaavat parhaiten esitettyihin hakutermeihin.

Noustakseen hakutuloksissa korkealle, profiilin tulee sisältää hakuun vastaavia hakutermejä, eli avainsanoja. Mieti, minkälaisilla avainsanoilla osaamistasi voitaisiin hakea, ja mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä.

LinkedInin algoritmi korostaa otsikkoa, ja siinä käytettyjä sanoja. Siksi kannattaa varmistaa, että profiilisi otsikko sisältää avainsanat, joihin haluat sinut yhdistettävän. Avainsanoja on hyvä löytyä myös muualta profiilista, kuten yhteenvedosta ja työhistoriasta. Lisäksi kannattaa miettiä synonyymejä ja toisiinsa liittyviä avainsanoja, joilla headhunter voi tehdä hakuja.

Muista määritellä profiilissasi myös oma maantieteellinen sijaintisi paikkakuntaa myöten, jotta et jää paikallisten hakujen ulkopuolelle.

Kirjoita yksilöllinen yhteenveto

Otsikon alla sijaitsevat profiilien yhteenvedot ovat keskenään usein melko samankaltaisia. Tässä on tilaisuutesi erottua ja tuoda esille osaamistasi, kiinnostuksen kohteitasi ja muita kiinnostavia yksityiskohtia itsestäsi. Yhteenvedossa kannattaa tuoda rohkeasti esille omaa persoonaa ja kertoa osaamisestaan ja urahaaveistaan omalla tyylillään.

Voit esimerkiksi kertoa, mikä sinusta on työssäsi tärkeää ja onko sinulta kokemusta esimerkiksi kansainvälisistä tehtävistä tai vaikkapa yritysten muutostilanteista tai -johtamisesta. Kerro myös tärkeimmistä työhösi liittyvistä kokemuksista ja vahvimmista osaamisalueistasi. Etenkin jos olet kokenut konkari ja työhistoriaasi on mahtunut yhtä jos toista, pieni yhteenveto tärkeimmistä vahvuuksistasi ja saavutuksistasi auttaa rekrytoijaa hahmottamaan, minkä asian ammattilainen sinä olet. Lisäksi on tärkeää, että tuot esille, mistä olet kiinnostunut ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa. Kun avaat syvemmin omaa työfilosofiaasi ja ammatillisten intohimojesi kohteita, herätät headhunterin kiinnostuksen.

Kerro selkeästi työkokemuksestasi

Yksi yleisimmistä virheistä on listata työkokemukseen ainoastaan tittelit ja yritykset, joissa on työskennellyt. Pelkät työnimikkeet kertovat harvoin mitään konkreettista työkokemuksestasi, sillä samoilla titteleillä tehdään usein hyvin erilaisia työtehtäviä, ja ne voivat sisältää erilaisia vastuita.

Kerro mahdollisimman konkreettisesti, mitä olet tehnyt, mitkä ovat olleet vastuualueesi ja minkälaisissa projekteissa olet ollut mukana. Tuo esille saavutuksesi ja työsi tulokset.

Mikäli olet ollut johtotehtävissä, kerro, minkälaisesta liiketoiminnasta olet vastannut, ja mikä on ollut budjettivastuusi. Avaa myös muita numeroita, kuten yrityksen kokoa ja liikevaihtoa. Kerro, minkälaista ja -kokoista tiimiä olet johtanut.

Työhistoriasi ei tarvitse sisältää jokaista kesätyöpaikkaa, jossa olet työskennellyt. Listaa profiiliisi nykyisen positiosi ja tulevaisuuden uratoiveidesi kannalta oleellinen työhistoriasi. Tärkeintä on, että avaat työtehtävät konkreettisesti ja rehellisesti. Liiallinen kaunistelu voi kääntyä itseä vastaan esimerkiksi niin, että rekrytoija saattaa ajatella, että et ole kiinnostunut lainkaan vaikkapa hands on -tehtäviä sisältävistä rooleista, mikäli olet liioitellut nykyisen työtehtäväsi strategisuutta ja vastuita.

Lisää taidot ja suosittelut

Lisää profiilisi taitosi, eli osaamisalueesi, joita myös kontaktisi voivat tukea, eli ”endorsata”. Mitä enemmän saat tukea taidoistasi kontakteiltasi, sitä ylempänä löydyt kyseisillä taidoilla headhunterin hauissa.

Suositukset kertovat sinusta rekrytoijalle hieman eri näkökulmasta ja eri sanoin kuin muu profiilisi. Ne saattavat antaa sinusta sellaista tietoa, mitä et ole osannut tai oivaltanut itse kertoa itsestäsi. Pyydä rohkeasti suosituksia kollegoiltasi ja anna myös itse niitä henkilöille, joita voit aidosti suositella.

Valitse edustava ja omannäköisesi kuva

Profiiliin kannattaa ehdottomasti lisätä oma kuva, sillä kuvalliset profiilit saavat enemmän katselukertoja ja luovat sinusta persoonallisemman vaikutelman. Valitse profiilikuvaksesi ajantasainen, asiallinen ja laadukas kuva. Kuvan ei tarvitse välttämättä olla totinen ja ns. pönotyskuva, mikäli se ei kuvasta sinua. Tärkeintä on, että kuva on sinun näköisesi, ja ammatilliseen kontekstiisi sopiva. Taustakuvalla ei ole niin suurta painoarvoa kuin profilikuvalla, mutta sen lisääminen tukee mielikuvaa viimeistellystä profiilista.

Muokkaa oma url

Tiesithän, että voit muokata profiilisi urlin, eli osoitteen? Se sisältää yleensä oletuksellisesti ylimääräisiä numeroita ja kirjaimia, mutta voit muokata sen profiilisi kautta vaivattomasti muotoon linkedin.com/etunimi-sukunimi. Näin profiilisi löytyy paremmin Google-hakujen kautta ja se on myös siistimmän näköinen esimerkiksi työhakemuksissasi ja CV:ssäsi.

Anna rekrytoijien tietää, että olet kiinnostunut uusista työmahdollisuuksista

Profiilisi kautta voit ilmoittaa olevasi avoin uusille työmahdollisuuksille ja listata tarkemmin, minkälaisista positioista olet kiinnostunut. Tieto näkyy vain yrityksesi ulkopuolisille rekrytoijille, jolloin se ei näy julkisessa profiilissasi. Tällöin sinun ei tarvitse esimerkiksi miettiä, mitä nykyinen työnantajasi tästä saattaisi ajatella.

Visuaalisuus luo wow-efektin

Mikäli profiilisi perusasiat ovat jo kunnossa, voit panostaa visuaalisuuteen, joka saa profiilisi astumaan esiin ja erottumaan muista. Profiilin visuaalisuutta voi lisätä esimerkiksi omaan osaamiseen ja alaan liittyvällä taustakuvalla, emojien soveltuvalla käytöllä sekä medioiden lisäämisellä työkokemukseen ja koulutusosioon. Myös ydinosaamiseen liittyvien artikkelien kirjoittaminen kannattaa: ne tukevat ja syventävät kuvaa asiantuntijuudesta sekä tuovat lisää visuaalisia elementtejä profiiliin.

Täydellinen profiili syntyy harvoin yhdessä yössä

LinkedIn-profiilin ei tarvitse tulla kerralla valmiiksi, vaan voit päivittää sitä ajan myötä laajemmaksi ja hioa sisältöjäsi. Muista kuitenkin täydentää siihen kaikki kohdat, joihin sinulla on jotain sanottavaa, jotta se olisi mahdollisimman kattava ja löytyisi hyvin hakutuloksissa.

Profiilia kannattaa ylläpitää ja päivittää aktiivisesti. Muista rakentaa sitä myös tulevaisuuden uratoiveidesi mukaan: korosta niitä kokemuksia, joihin liittyviä työmahdollisuuksia haluaisit tulevaisuudessa ja tuo selkeästi esille, mistä olet kiinnostunut.

Johdon ja avainhenkilöiden suorahaku

Johdon suorahaku on palvelu, jolla autamme asiakkaitamme löytämään organisaatioon sopivia johtajia ja muita avainhenkilöitä, jotka vahvistavat yritystä omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan. Lue lisää!

Vuokrajohtaminen

Vuokrajohtajan (Interim) palkkaaminen on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun rekrytointiin ei ole aikaa tai vakituisen työntekijän palkkaamiseen ei ole tarvetta. Lue lisää!

Johdon arviointi

Johdon arviointi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi muutos- ja rekrytointitilanteisiin sekä henkilöstön kehitysprojekteihin. Lue lisää!

Etsiikö yrityksesi uutta johtajaa?

Haluatko tietää lisää siitä, miten voimme vahvistaa organisaatiotasi? Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.