020 7902700
Blogi

Toimitusjohtaja, näin haastattelet tehokkaasti

Napakka kädenpuristus, tyylikkäät kengät ja vastasilitetty paita. Tukka leikattu, kammattu nätisti ja hymy viehättää. Ansioluettelo aukottoman arvostettava ja muutenkin niin nätti hymy. Millä estää ihastuminen, joka päättyy lopulta katkeraan eroon?

Jarkko Lahti 03. April, 2016

2018-04-03

Napakka kädenpuristus, tyylikkäät kengät ja vastasilitetty paita. Tukka leikattu, kammattu nätisti ja hymy viehkottaa. Ansioluettelo aukottoman arvostettava ja muutenkin niin nätti hymy. Millä estää ihastuminen, joka päättyy lopulta katkeraan eroon?

Päätä miksi rekrytoit

Poikkeuksetta rekrytointi tehdään liian vähäisellä mietinnällä. Tarvitaan henkilö nopeasti rooliin, jonka muutoksesta ei ole varmaa tietoa. Usein halutaan varmistua siitä, että henkilö ymmärtää alan niksit ja nipot. Ollaan turhan kiinnostuneita siitä, että henkilön historia soveltuu yritystoimintamme ymmärtämiseen. Usein yritysjohtajat kokevat, että heidän liiketoimintansa on jotenkin erikoista. Vaan ei ole. Jokainen ostaa jotain, jokainen myy jotain. Siksi on tärkeää päättää miksi rekrytoidaan. Mikä on se pitkän tähtäimen maali mihin valittava henkilö haetaan? Vain se kertoo mitä kandidaatin pitää pystyä tehtävässä saavuttamaan. Et voi palkata historiaa vain tulevaisuutta.

Älä ihastu

Suurin synti haastatteluissa on ihastua haastateltavaan. Se näkyy usein siinä, että haastateltava alkaa huomaamattaan helpottamaan haastateltavan tehtävää vastaamalla joko itse vaikeimpiin kysymyksiin tai kertomalla liikaa omia juttujaan. Pidä ihastuminen vasta aloittamisen merkkinä, mutta laita haastateltava kovaan grilliin. Sillä parhaat selviävät siitäkin aina voittajina. Sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu. Keskustelu on syytä rajata siinä suhteessa.

Kuuntele sivulauseita

Tärkein asia tulee aina sivulausessa. Toisin sanoen kauhean suoraan kysymyspatteristoa ei tarvitse rakentaa vaan lähde etsimään yhtä tai kahta olennaista asiaa, joihin henkilön tulee vastata. Jos tulee yksikin poikittainen vastaus mielestäsi kriittisiin kohtiin esitä lisäkysymyksiä äläkä päästä kandidaattia tästä yli ennen kuin olet varma henkilön sopivuudesta kulttuuriinne ja tehtävään. Sillä sivulauseessa tullut lipsahdus on yleensä se mihin sinun tulee luottaa. Intuitio nauhoittaa sivulauseita.

Palkkaa itseäsi parempia

Suorastaan hölmöä on palkata itseään kyvyttömämpiä. Hyvät johtajat tietävät, että vain itseään parempia voi johtaa rohkeasti. Muita joudut manageroimaan, kouluttamaan ja kehittämään. Vaatii luonnetta hyväksyä se, että toimitusjohtaja on johtoryhmän heikoin lenkki. Toisaalta sellaisen johtoryhmän uskoisi luotsaavan yrityksen kuin yrityksenkin kasvuun. Oli vastassa sitten mitä tahansa.

Sanna

Sanna