020 7902700
Blogi

Suomalainen tee-se-itse -mentaliteetti kehityksen jarruna

Jokaisella yrityksellä on ydintoimintoja, jonka ulkopuolella kaikki muu on periaatteessa ulkoistettavissa. Miksi sama ei pätisi osaamiseen?

2019-11-21

Jokaisella yrityksellä on ydintoimintoja, jonka ulkopuolella kaikki muu on periaatteessa ulkoistettavissa. Miksi sama ei pätisi osaamiseen?

Suomalaisessa kulttuurissaelää vahva itse tekemisen ja omillaan pärjäämisen kulttuuri. Mentaliteetti johtaa varmaankin juurensa maatalousvaltaisen yhteiskunnan aikaan, kun kaikki tarvittava oli tehtävä itse omaan käyttöön. Tätä ajatusmaailmaa ihannoidaan yhä tänä päivänä ja ”Ei tarvitse auttaa”-mentaliteetti on yhä voimassa.

Tee se itse?

“Täällä pärjätä saa omillaan”, laulaa Anssi Kela, kun kertoo konkurssiin päätyvästä yrityksestä. Lause kuvastaa hyvin ajatusta siitä, että yritysmaailmassa ollaan lopulta yksin ja jos jotain ei osaa, joutuu konkurssiin. Ajatus heijastuu siitä, kuinka kiivaasti monissa yrityksissä pidetään kiinni itse tekemisen kulttuurista. Tärkeät asiat halutaan tehdä itse, koska niissä ei haluta epäonnistua. Kukaan ulkopuolinen ei kuitenkaan ymmärtäisi, miten tämä ala toimii ja millaisia asioita yritys tavoittelee.

Kysymys kuuluu: miksi kaikista kriittisimmät asiat pitäisi tehdä aina itse? Oletettavasti mistäkään yrityksestä ei löydy sellaista osaamista ja tietotaitoa, että kaikkien tärkeiden projektien vetäminen onnistuisi omin voimin. Eikä tarvitsekaan löytyä. Riittää, että ydintoiminnot pyörivät sillä ydinosaamisella, mitä organisaatiosta löytyy. Jokatapauksessa kaikki ydintoiminnon kehittämiseen ja laajentamiseen liittyvät projektit ovat kriittisiä. Toisaalta myös ydintoiminnon ulkopuolelle jäävä voi olla kriittistä vain hetken ja vain tietyissä projekteissa.

Miksi keskittyä ydinliiketoimintaan?

Ydinliiketoiminnan avulla yritys hyödyntää sen kaikista merkittävintä kilpailuetua. Ydinliiketoimintaa on usein se, mikä erottaa yrityksen muista ja johon myös henkilöstön ydinosaaminen keskittyy. Nykypäivänä jatkuvassa muutoksessa yrityksen kamppailevat, miten uudistaa ydinliiketoimintaa ja toisaalta voidaanko laajentua myös ydinliiketoiminnan ulkopuolelle.

Suurin osa kasvustrategioista kuitenkin epäonnistuu tuottamaan lisäarvoa, koska usein uudet liiketoiminta-avaukset ovat jo liian kaukana yrityksen ydinliiketoiminnasta (Zook & Allen, 2001; McKinsey 2015). Usein yritykset eivät osaa tarpeeksi hyvin arvioida uusien palvelujen tai tuotteiden arvoa tulevaisuudessa tai toteuttaa uudistusprojekteja parhaalla mahdollisella tavalla (McKinsey 2015). Useiden tutkimuksien mukaan, jos yritys keskittyy ydinliiketoimintaansa, tuottaa se useimmiten korkeampaa tuottoa ja kannattavuutta (McKinsey 2015).

Jotta voidaan toteuttaa ydinliiketoimintaa nyt ja tulevaisuudessa, tulee yrityksen tehdä erilaisia muutos- ja kehitysprojekteja. Tämä usein vaatii sitä, että johto ja avainhenkilöt joutuvat oman ydintehtävänsä lisäksi suuntaamaan resurssejaan muualle. Onko nämä kehitysprojektit kuitenkin sellaisia, joita joku muu tekisi ammattitaitoisemmin, laadukkaammin ja nopeammin? Miksi pitää kynsin ja hampain kiinni sellaisista projekteista, joihin ei pystytä esimerkiksi resurssoimaan riittävästä aikaa ja osaamista?

Tunnista oman osaamisen rajat

Siispä sanon sinulle toimitusjohtaja: älä tee sitä itse. Hanki yrityksesi ulkopuolelta se osaaminen, jota sieltä puuttuu, vaikka hetkellisesti. Vuokrajohtaja on monessa tapauksessa erinomainen vaihtoehto (joskaan ei ainoa sellainen), sillä vankan kokemuspohjansa ansiosta hän osaa kyllä juuri sen, mitä pitääkin. Ja toisin kuin konsultti, hän kulkee koko matkan yrityksen rinnalla ja myös jalkauttaa kaikki kehitystoimenpiteet.

Sinun ei tarvitse pärjätä omillasi. Mutta jos haluat jatkaa samalla tavalla – tee se. Mutta jos haluat jonkin muuttuvan tai uudistuvan, on silkkaa järjettömyyttä tehdä samoja asioita kuin ennen, samalla tavalla kuin aina ennen ja odottaa, että jokin muuttuu…

Mikä on se ”next step”, jonka ottaminen yksin tuntuu liian vaikealta? Mitä osaamista tarvittaisiin, jotta liiketoiminta nousisi seuraavalle tasolle? Mihin ongelmaan vuokrajohtaja voisi auttaa löytämään ratkaisun? Selvitetään se yhdessä.

K2 Searchilla on vankka, yli 20 vuoden kokemus pohjoismaisista rekrytointimarkkinoista. Olemme systemaattisesti kehittäneet Interim (Vuokrajohtaja) -konseptiamme Suomessa. Vuosien aikana rakentuneen kokemuksemme pohjalta tiedämme, mitä vuokrajohtajuuden avulla voidaan saavuttaa ja mitä on hyvä ottaa huomioon prosessin eri vaiheissa.

Jos mietit, voisiko Vuokrajohtaja olla oikea valinta yrityksenne tarpeeseen, ole rohkeasti yhteydessä ja jatketaan keskusteluja!

 

Lähteet:

Growing beyond the core business, McKinsey & Company, 2015

Profit from the Core, Chris Zook & James Allen, 2001

Vuokrajohtaminen

Vuokrajohtajan (Interim) palkkaaminen on usein hyvä vaihtoehto silloin, kun rekrytointiin ei ole aikaa tai ei ole tarvetta vakituisen työntekijän palkkaamiseen. Lue lisää vuokrajohtaja -palvelustamme!

Suorahaku

Johdon suorahaku on palvelu, jolla autamme asiakkaitamme löytämään organisaatioon sopivia johtajia ja muita avainhenkilöitä, jotka vahvistavat yritystä omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan. Lue lisää suorahaku - palvelustamme!

Johdon arviointi

Johdon arvioinnilla selvität organisaatiossa piilevän johtamispotentiaalin. Johdon arviointi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi muutos- ja rekrytointitilanteisiin sekä henkilöstön kehitysprojekteihin. Lue lisää johdon arvionti - palvelustamme!

Etsitkö vuokrajohtajaa?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi).
Ota yhteyttä