020 7902700
Blogi

Keskity siihen mihin voit vaikuttaa

On vain älykästä ymmärtää mihin pystyy ja ei pysty. Kun ei sitten enää pysty niin rohkeasti tarjoaa paikkaa seuraavalle.

Jarkko Lahti 27. March, 2016

2018-04-03

Huomasin juuri murehtivani Suomalaisen Ay –liikkeen jämähtäneisyyttä, kun luin Carl Haglundin erosta. Mies otti rohkeasti härkää sarvista ja kantoi vastuunsa. Kun usko loppui hän päätti jättää puolueen puheenjohtajan tehtävät. Toiset sanoisivat, että pelkurimainen teko, mutta itse referoisin lähinnä sanalla rohkea. On vain älykästä ymmärtää mihin pystyy ja ei pysty. Kun ei sitten enää pysty niin rohkeasti tarjoaa paikkaa seuraavalle.

Maailmasta on tullut hullu paikka

Öljyn hinta nousi pitkään ja nyt lasku on roimaa. Maailmantalous heiluu ja puolihullut johtajat naapurissa kirjoittavat despootin elämänkertaa, jolla on sitten vaikutusta meihinkin. Vanhanliiton mies sulkee silmänsä muutokselta ja toteaa kuinka Suomen taloudellakin menisi vielä hyvin, jos Nokia ja metsäteollisuus porskuttaisivat. Vaan ei porskuta enää. Kun makrotason ajattelun tuo yhden yrityksen tasolle se kuulostaa vielä tutummalta: ”Joo, kyllähän me myytäisiin mutta kun tuo pomon valitsema CRM on huono ja asiakkaat eivät enää vastaa puheluihin. Se on lamakin vielä.”

Lama on usein korvien välissä

En väitä, että Jari Sarasvuon kommentti laman kultaisuudesta olisi oikea, mutta mielestäni lama on pääosin korvien välissä. Jokainen meistä voi muokata tulevaisuuttaan niin yksilö kuin yritystasollakin, kunhan vain keskittyy siihen mihin itse voi vaikuttaa. Yritys, jossa myyntimies uskoo menestykseen tuo onnistumisia useammin kuin sellaisessa, jossa lauseet aloitetaan sanoilla mutta ja jos.

Näin myös Suomessa. Makrotasolla Suomessa voidaan vaikuttaa esimerkiksi työn hintaan, joustavuuteen, muihin työehtoihin, kannustinloukkuihin ja työn tarjontaan. Pitäisikö nyt keskittyä niihin ja tehdä kaikki voitava siellä? Toisaalta heikompiosaisista pitäisi pitää huolta ja investoida esimerkiksi innovatiivisiin palvelumalleihin. On turha haikailla öljyn hinnanmuutosten tai maailmantalouden kasvun perään. Sen tuoma hyöty ei nosta meitä naapuria nopeammin.

Päätä muuttaa omaa asennettasi

Mikrotasolla en saa pallistaan kiinnipitäviä Ay –jääriä tai heidän käskynantajiaan muuttumaan. Miksi sitten käytän energiaa asian murehtimiseen? En voi vaikuttaa Suomen talouteen tai typeriin lakeihin, miksi murehdin niitä? Voin tehdä työni mahdollisimman hyvin ja huolehtia, että jokainen asiakas, nykyinen ja tuleva ovat tyytyväisiä. Voin muuttaa omaa asennettani ja vaikuttaa sitä kautta mikrotasolla läheisteni asennoitumiseen. Pieni onnistuminen on suuri voitto ja suuri epäonnistuminen pieni läksy. Onko lasisi puoliksi tyhjä vai täysi sen päätät sinä.

Ottaja antaja, kananpaskan kantaja.

Syyskuussa 2015 Etlan johtaja Mika Maliranta arvioi, että kyseisenä vuonna Suomeen syntyy noin 160 000 uutta työpaikkaa. Mahtava luku, kun jättää mainitsematta, että samaisena vuonna niitä katosi reilusti enemmän. Tilastoharhoilla kikkailu ei muuta tulevaisuuttasi. Jossain jotkut keskittyvät tekemään omaa juttuaan ja viis veisaavat yleisestä negatiivisesta ilmapiiristä ja luovat lisää työtä. Toinen kiihdyttää työpaikkojen katoamista katsomalla peruutuspeiliin. Kun postipekka menee lakkoon niin digilehtien tilaukset kasvavat. Toisen kiukuttelu kasvattaa toisen liiketoimintaa ja vanhoja malleja poltetaan lakkojen roviolla iloisesti roihuten.

Näin loppuun haluan mainita, että me Wise Groupissa avasimme juuri Suomeen kaksi uutta yhtiötä. Aiomme keskittyä omaan tekemiseemme ja asiakkaidemme tarpeiden täyttämiseen. Se on meidän panoksemme koko Suomen kasvulle. Vaikka siinä sitten tarvittaisiin paria Svenneäkin.

Sanna

Sanna