020 7902700
Blogi

Kasvaminen on kivaa

”Kasvuyhtiön yrityskulttuuri, joka realisoituu arjessa, sykkii aivan eri tavalla kuin paikalleen jämähtäneen yhtiön ilmapiiri” - Wise Groupin toimitusjohtaja Roland Gustafsson

Jarkko Lahti 18. February, 2016

2018-04-03

Kasvaminen on kivaa. Tämä oli Wise Groupin toimitusjohtajan Roland Gustafssonin viesti omassa avauspuheenvuorossaan tupaantuliaisjuhlissamme Helsingin Autotalossa. ”Kasvuyhtiön yrityskulttuuri, joka realisoituu arjessa, sykkii aivan eri tavalla kuin paikalleen jämähtäneen yhtiön ilmapiiri”.

Juhlimme helmikuun 11. päivä uuden toimistomme avajaisia ja toivotimme tervetulleeksi kaksi uutta WISE –yhtiötä Suomeen. SalesOnlyn, joka keskittyy vain ja ainoastaan myynnin ammattilaisten rekrytointiin ja Wise Consultingin Ruotsin suurimpana ja tunnetuimpana HR –konsulttina. Molemmat tuovat oman osaamisensa suomalaisten käyttöön. K2 Search jatkaa avainhenkilöiden suorahakuja entiseen tapaan.

Kasvu ja uudistuminen ovat kulttuurikysymyksiä

Avajaisjuhlallisuuksissa pystyi aistimaan kasvuyhtiön kulttuurin. Yhteensä noin 90 vierasta ympäri pohjoismaita, Rentoa, iloista, mutta mukana tietenkin myös asiaa. Pääpuhujana oli visionääri ja viestijä Per Schlingman. Hän oli yksi päästrategeista Ruotsin Kokoomuksen johdolla tehdyissä suurissa muutoksissa ruotsalaisessa yhteiskunnassa joitain vuosia sitten. Muutos, digitalisaatio ja urbanisaatio olivat hänen pääteesinsä.

Ruotsalaisia syytetään usein diskuteerauksesta ja liiasta konsensushakuisuudesta. Enpä ota siihen nyt kantaa, mutta todettakoon, että he tekivät paljon samoja muutoksia, joita Suomessa on reilun riitelyn lomassa yritetty tehdä jo jonkin aikaa. Muutoksen tekeminen olisikin helppoa, jos ihmiset omine mielipiteineen ja asenteineen eivät tulisi sotkemaan hyviä suunnitelmia. Schlingmannin opeilla Ruotsissa onnistuttiin. Melko hyvin ovat onnistuneet myös useat ruotsalaisyhtiöt. Globaalien ruotsalaisyritysten menestyksen pääsyyksi Schlingmann nosti voimakkaan yrityskulttuurin, jonka sisäistämistä ja noudattamista kaikilta vaaditaan. Tuotteet ja jopa konseptit voidaan kopioida, mutta yrityskulttuuria ei.

Digitalisaatio nopeuttaa kopioimista

Digitalisaatio – kaikki mikä voidaan digitalisoida voidaan kopioida? Ihmisiä, aikaa tai kulttuuria ei voida digitalisoida. Schlingmann kertoi mielenkiintoisen esimerkin: Menet oopperaan tai jalkapallo-otteluun ja maksat lipusta mielelläsi 100€. Kysy itseltäsi saisitko 100€ edestä tunnelmaa, jos katsoisit saman netistä kotona?

No miksi kasvuyhtiössä nyt sitten vaan on kivempaa? Ehkä se on niin, että kasvuyhtiöitä luovat ja niihin hakeutuvat ihmiset jotka luontaisesti motivoituvat kasvuyhtiön ilmapiiristä. Kasvuyhtiöissä on yleensä vahva yrityskulttuuri, toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, muuttuvan ympäristön myötä uusia mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Voisi kuvitella, että tämä aiheuttaa stressiä ja epävarmuutta, mutta vahvan yrityskulttuurin ansiosta ihmiset tietävät mitä heiltä odotetaan. Kumpi oli ensin muna vai kana?

Sanna

Sanna