020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 9: Parhaat tekijät menevät ensin!

Huipputalentteja haettaessa on muistettava se, että rekrytointimarkkinamme on varsin suppea. Jos jäät odottelemaan niin saatat jäädä nuolemaan näppejäsi.

Jorma Minkkinen 24. April, 2017

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

Rekrytoinnit ovat olleet jäissä kohta 9 vuotta

Vuodesta 2008 alkanut varovaisuus rekrytointimarkkinoilla alkaa saada vauhtia hyvien taloudellisten ennusteiden ja jo tällä hetkellä vaikuttavan kaupan, teollisuuden ja investointien vilkastumisen ansiosta. Vuodesta 2017 ennakoidaan tulevan ennätysvuosi sitten vuoden 2007, siis kymmeneen vuoteen. Koko tämän ajanjakson yritykset ovat olleet pakotettuja karsimaan kustannuksiaan ja säästämään kaikessa, myös pitkäaikaisten investointien tekemisessä. Ollaan eletty kituliaasti, kvartaali kvartaalilta

Irtisanomiset ovat olleet sopeuttamisen keino ja ne henkilöt, jotka eivät ole saaneet potkuja, ovat pitäneet lujasti kiinni nykyisestä työpaikastaan. Viihdyttiinpä sitten työtehtävissä ja työpaikoilla tai ei. Liialliseen marinaan ei ole ollut varaa eikä pikkuasioista ole nostettu metakkaa.

Rekrytointimarkkinoilla alkaa suhina!

Positiivinen usko talouden elpymiseen johtaa eittämättä rekrytointien nopeaan kasvuun. Tulemme näkemään myös runsaasti oma-aloitteisia työpaikan vaihdoksia. Suorahakukonsulteilla tämä näkyy työtilaisuuksien lisääntyvinä tiedusteluina. Hakijat intoutuvat samanaikaisesti, onhan pitkään jo eletty samassa työpaikassa. Myös julkisuudessa on näkynyt työpaikkailmoittelun lisääntyminen vaikkakin suurin osa tehtävistä nykyisin täytetään erilaisten monikanavaisten markkinointivälineiden kautta.

Parhaat sijoittuvat aina ensin

Huipputalentteja haettaessa on muistettava se, että rekrytointimarkkinamme on varsin suppea. Jos jäät odottelemaan niin saatat jäädä nuolemaan näppejäsi. Nyt on uskallettava reagoida ja pistää kauan ”stand by”-listalla olleet rekrytoinnit liikkeelle. Kilpailu parhaista talenteista kiihtyy päivä päivältä. Muistamme hyvin ennen vuotta 2008 olleen kuumenneen rekrytointitilanteen. Tekijöistä oli pulaa, rekrytoinnit olivat vaikeita ja haittasivat jo yrityksien omaa kilpailukykyä.

Markkinatalouden säännöt pelaavat myös rekrytointimarkkinoilla. Suppeilla markkinoilla syntyy nopeasti puute halutuista ammattilaisista ja hinnat nousevat. Näin on käynyt aina ja niin käy nytkin, mikäli taloudellinen vakaus ja kasvu säilyvät pidempään.

Mitä työpaikkojen niukkuus on opettanut?

On ilmiselvää, että yritykset ovat oppineet olemaan varovaisia ja tarkkaan harkinneet jokaisen työtehtävän tarpeellisuutta. Lisäksi tehostamista on haettu toimintojen automatisoinnilla ja työprosessien virtaviivaistamisella. Tästä syystä monet entiset työtehtävät ja niiden vaatimukset ovat muuttuneet niin, ettei enää vanhoilla osaamisilla välttämättä pärjää. Rekrytointiprosessit ovat yhtä lailla systematisoituneet ja ammattimaistuneet. Seula on ollut tarkempi ja riskipitoisuutta vältetään.

Interim Manager on kustannustehokas rekrytointi

Koska maailmanmeno sisältää edelleen erilaisia riskejä niin kannattaa jatkossakin noudattaa varovaisuuden periaatteita, niin myös rekrytoitaessa henkilöitä. Yksi loistava mahdollisuus tavallisen rekrytoinnin ohella, tarjoutuu Interim Management -konseptimme avulla. Tällöin tietyn ennakolta määritetyn kehitysvaiheen tekijäksi voidaan kiinnittää kokenut ammattilainen väliaikaisten sopimusten kautta, ilman kalliita irtisanomiseen liittyviä riskejä.

Interim Manager maksimoi suoritustehon

Interim Management -konseptin kautta voit hyödyntää näyttönsä antaneiden huipputalenttien suurenevaa joukkoa. He ovat päättäneet tehdä jotain toisenlaista kuin entisissä tehtävissään ja haluavat hyödyntää juuri niitä osaamisia, joista ovat löytäneet ydinosaamisensa. Organisaation valtapelit ja turhat hierarkiat eivät heitä kiinnosta, vaan he haluavat hyödyntää osaamistaan hankitun kyvykkyytensä avulla, asiakasyritysten parhaaksi.

Interim-ammattilaisten joukossa on edustettuna kaikkien johtotehtävien osaajat. Turn around-tyyppiseen tehtävään soveltuvat monissa yrityksissä kokonaisvaltaisia muutoshankkeita suorittaneet. Sen sijaan CFO-tai HR- sektorin tehtävissä olleet voivat tulla kehittämään oman alueensa virtaviivaistamisprosesseja, myynnin ja digitaalisen markkinoinnin johtajat kiihdyttämään yrityksen kasvua, tuotantojohtajat tuotannon tehostamistehtäviin jne. Verkostomme avulla löydämme jokaisen yrityksen erikoistarpeisiin soveltuvan huippu-osaajan. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää. Tutustu myös vuokrajohtajaoppaaseemme.

 


Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä