020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 8: Kuulutko uramenestyjiin?

Hyvä itsetunto, oma esimerkki, laaja asia-osaaminen, rehellisyys, mielenkiinto osallistua ja kyky saada ihmiset mukaan sekä verkostoitumisen taito muodostavat perustan johtamisporttien läpäisemiseksi.

Jorma Minkkinen 17. February, 2017

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

Olen 40-vuotisen konsulttiurani aikana ollut mukana monien tuhansien henkilöiden valinnassa. Suuri osa heistä on tällä hetkellä hallitustehtävissä, yritysjohtajina, pääomasijoittajina tai vaativissa asiantuntijatehtävissä. Olen aina käyttänyt henkilöarvioita ja maailman parhaita soveltuvuusarviointi-välineitä systemaattisesti suoritettujen haastattelujen apuna. Päämarkkina-alueenani on ollut etupäässä Suomi ja lähialueet. Siksi keskityn nyt suomalaisen yksityissektorin johtamispolkuihin vaikkakaan en usko kehittymisteissä olevan suuriakaan eroja länsimaisissa kulttuureissa.

Etenemisen polulla on monta valintaporttia!

On selvää, että johtotehtäviin eteneminen vaatii vuosien, useimmiten kymmenien vuosien kokemuksen. Tänä aikana oppia on kerättävä laajamittaisesti eri alueilta. Tulevan yritysjohtajan polku alkaa usein asiantuntijatehtävistä jollakin yritystoiminnan alueella. Se voi olla tuotanto, talous, markkinointi, myynti, juridiikka, lääketiede tai vastaava. Pätevöityminen kullakin erityisalueella vaatii vuosien paneutumisen. Jossakin vaiheessa korkeimpaan yritysjohtoon tähtäävällä tulee auttamatta eteen muiden ihmisten johtamiseen liittyviä tehtäviä. Urapolun tässä vaiheessa tapahtuu ensimmäinen suuri valintavaihe. Kaikkia ei kiinnosta esimiestehtävät, ja toisaalta suinkaan kaikilta ihmisten johtaminen ei yksinkertaisesti onnistu.

Etenevien yhteinen piirre?

Esimiespätevyyksien kirjo on moninainen, mutta keskeisintä on kiinnostus muiden ihmisten kanssa yhdessä tekemiseen ja heidän johtamiseen. Jos se ei kiinnosta, on parempi keskittyä omakohtaisen asiantuntijuuden kehittämiseen ja unohtaa kuikuileminen joukkojen johtajaksi.

Mitä suurempi yritys, sen tärkeämmäksi vaatimukseksi nousee henkilön kommunikaatiokyvyt. Johtaminen on pitkälti kommunikointia muiden ihmisten kanssa, esiintymistä niin omalle porukalle kuin muille sidosryhmillekin. Omaa ajatustaan pitää myydä ja osata perustella kaikilla mahdollisilla kommunikointivälineillä ja -tavoilla, joita nykyään on paljon. Moderneilla kommunikaatiovälineillä voidaan tavoittaa samanhetkisesti miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Katsokaa vaikkapa mitä uusi Yhdysvaltojen Herra Presidentti tekee Twitterissä. Toki hänen tapauksessa älkää keskittykö sisältöön vaan välineeseen.

 

Suomesta kansainväliseen johtajuuteen

Presidentti Trumpista onkin helppo siirtyä kansainväliseen kommunikointiin. Sisällöllisesti pidän kyllä enemmän Presidentti Obaman tavasta kommunikoida, mutta se politiikasta.

Suomesta suureen maailmaan on perinteisesti ollut pitkä matka. Toisaalta, niin se on monesta muustakin maasta, joten se ei riitä selitykseksi. Meillä on haasteena oma kielemme ja syrjäinen maantieteellinen sijaintimme. Sen sijaan Suomessa on paljon kansainvälisiä tytäryhtiöitä sekä hyvin menestyviä suomalaisia suuryrityksiä. Näihin yrityksiin palkataan jatkuvasti uusia ihmisiä, jotka voivat edetä kansainvälisiin johtotehtäviin. Meillä on silmiemme edessä portti kansainväliseen johtajuuteen.

Pelkkä kielitaito ei riitä

Maailmantason johtamisvaatimukset asettavat kaikkein korkeimmat vaatimukset kommunikointikyvyille. Kielitaidon vaatimukset ovat tietenkin yksi tekninen haaste, mutta ”tankerokin” riittää, jos muut yhdessäoloon ja vaikuttamiseen liittyvät taidot ovat erinomaisia. Sen sijaan pelkkä kielitaito ei pelkästään riitä. Vaaditaan mm. eri kulttuurien ymmärtämistä, mielenkiintoa paneutua eri puolella maailmaa asuvien ihmisten arvomaailmojen erilaisuuteen sekä uskonnollisten heijastusten merkityksiin. Haasteena on johtaa huomattavan erilailla käyttäytyviä ihmisiä.

Kommunikaatiotaidot vievät johtamisporteista läpi

Hyvä itsetunto, oma esimerkki, laaja asia-osaaminen, rehellisyys, mielenkiinto osallistua ja kyky saada ihmiset mukaan sekä verkostoitumisen taito muodostavat perustan johtamisporttien läpäisemiseksi. Nämä ovat ne erottavat tekijät, jotka selittävät johtajien haluttavuuden ja menestyksen. Näin ovat osoittaneet ne useat sadat johtajat, joita olen urani aikana päässyt arvioimaan. Itselleni asia on ollut sinänsä tiedossa jo pitkään, mutta nyt voin puhua asiasta myös empiirisen kokemukseni perusteella. Kommunikaation painoarvo on kasvanut globaalin talouden edetessä. Matkalle ovat jääneet pelolla johtaminen, autoritäärinen johtajuus, jätkäjohtaminen, machoilu, pomottelu, virheiden hakemisen ja rangaistuksen kulttuuri, eripalkkaisuus jne.

Onneksi saan edelleen toimia yhteistyössä usean tärkeässä johtotehtävässä olevan henkilön kanssa. He ovat ennakkoluulottomia ja edistyksellisiä, kehittävät kommunikointitaitojaan jatkuvasti ja osaavat inspiroida kiinnostavalla tavalla.

Interim Managerit erottuvat joukosta

Moni yllämainitun johtamispolun läpikäynyt on nykypäivänä kiinnostunut jakamaan osaamistaan suomalaisille yrityksille. Moni heistä toimii vuokrajohtajana eli interim managerina. He eivät toimi rahasta vaan haluavat luoda toimeksiantajayritykselle lisäarvoa, kehitystä ja kasvua. Meillä K2 Searchissa on laaja Interim-verkosto, josta löytyy erilaisia pätevyyksiä. Viimeisen viiden vuoden aikana kehittämämme Interim Management-konsepti mahdollistaa kokonaisedullisen tien löytää kriittisiin muutostilanteisiin ”ylipätevä” osaajan. He ovat urallaan menestyneitä, olivatpa he nuorempia tai vanhempia ammattilaisia. Vuokrajohtajan on pystyttävä hyppäämään ”nopeasti liikkuvaan junaan” ja juuri siksi hyvät kommunikointitaidot mitataan päivästä yksi lähtien uudessa yrityksessä.

 


Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä