020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 7: Panosta – lopeta pihtailu

Interim Management eli vuokrajohtaminen kehittyy vakiopalkkauksen vaihtoehtona myös Suomessa, ei ainoastaan vaikeimpien turn around-tehtävien suorittamiseen vaan myös muiden johtoryhmätehtävien tai vaativampien kehitysprojektien vauhdittamiseksi.

Jorma Minkkinen 31. January, 2017

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

Haluatko tietää miten yritysjohtaja käänsi tappion voitoksi?

Tapasin viime viikolla erittäin kyvykkään, kansainvälisessä pörssiyhtiössä Pohjoismaisen toimitusjohtajan asemaan nousseen suomalaisen johtajan. Hän kertoi innostuneena moninaisista kokemistaan eri yritysvaiheista. Yhteistä näille tapahtumille oli jatkuva kasvun ja kansainvälistymisen tavoite, olivatpa hänet palkanneiden yritysten kokoluokat pieniä tai suuria. Hän oli pärjännyt näissä vaativissa muutosvaiheissa saamansa moninaisen ”pelikokemuksen” avulla. Hän oli imenyt oppinsa kokeneilta esimiehiltään ja kollegoiltaan, niin merkittävissä suomalaisissa kuin isoissa kansainvälisissäkin organisaatioissa.

Työelämä on tärkeää – elämä tärkeintä!

Tapahtui seuraavasti. Hänen luottoalaisensa sai äkillisen tiedon lapsensa vakavasta sairaudesta. Vastuuntuntoisuuttaan hänen alaisensa tarjoutui työskentelemään osa-aikaisesti, pyrkien hoitamaan tehtävänsä kunnialla. Kokeneena yritysjohtajana esimies kuitenkin uskalsi haastaa alaistaan tuosta ehdotuksesta ja ajatteli kokonaistilannetta ennakkoluulottomasti. Hän valmensi, runsaiden keskustelujen aikana eittämättä työlleen ja esimiehelleen erittäin lojaalin, alaisensa ymmärtämään isojen ja erittäin isojen asioiden eron. Tässä tilanteessa hän ohjasi alaisensa tärkeimpään tehtäväänsä, isän kokopäiväiseen huoltotehtävään, pitämään huolta traagisen sairauden kohtaamasta perheestään. Palkka-asiat sovittiin yhteisymmärryksessä, jotteivat ne astu esteeksi järkevimmälle päätökselle.

Yrityksen johtaja vastaa kokonaisuuden onnistumisesta

Kohtalokkaalta menetykseltä tuntuva tilanne, korvaamattomalta tuntuvan avainpelaajan menettäminen yrityksen kansainvälistymisen kriittisellä hetkellä, piti kompensoida viisaasti. Mutta miten?

Toimitusjohtaja päätti kääntää tilanteen voitokseen ja lisätä kansainvälistä kompetenssia organisaatiossaan. Koska lapsensa sairauden vuoksi kotiin siirtyneen henkilön poissaolon aikaa ei pystytty tarkasti arvioimaan, oli mietittävä muunlainen ratkaisu. Hän palasi ajatuksissaan päätehtäväänsä, yrityksen kansainvälistymisstrategian toteuttamiseen. Hän hankki ennakkoluulottomasti väliaikaiseen tehtävään Interim Managerin ulkomailta. Edes suomenkielentaidon puuttuminen ei estänyt hankintaa ulkomailta, vaikka tehtävään kuului myös suomalaisten avainasiakkaiden hoitaminen. Englannilla oli pärjättävä.

Interim Manager tuli väliaikaisesti joukkueen avuksi

Ulkopuolisen vuokrajohtajan käyttö ei ollut helppo päätös, koska myös kotiin siirtyvän ammattilaisen alainen ilmoittautui halukkaaksi tehtävään. Hän oli suhteellisen nuori, erittäin kyvykäs, sekä omasi paljon tulevaisuuden potentiaalia. Lisäksi hän oli hoitanut tehtävänsä aina hyvin. Kokenut yritysjohtaja sai pistää kaiken henkilöjohtamisen kyvykkyytensä pitkiin keskusteluihin saadakseen hänet ymmärtämään, että ulkopuolisen vuokrajohtajan hankkimisen päätös on tässä vaiheessa oikea. Perusteena hän mainitsi ulkomailta tulevan henkilön vankan kokemuksen ja korkean ammattitaidon kansainvälisistä tehtävistä, muiden kulttuurien tuntemuksen sekä uusien ajatusten tuomisen. Lisäksi hänellä on paljon annettavaa nuoremmalle kollegalleen, jonka henkilökohtainen kehittyminen on tässä vaiheessa tärkeää. Hän korosti mahdollisuutta saada seurata aivan toisenlaisilta markkinoilta tulleen henkilön esimerkkiä, keneltä voi oppia ja saada hyviä uusia ideoita.

Kaukokatseisuus palkittiin!

Asiat lutviutuivat ja yritysjohtaja sai päätöksensä läpi. Myöhemmin tämä kakkoseksi jäänyt suomalainen, aiemmin ”nuorempi alainen”, on noussut organisaatiossa jo kaksi kertaa esimiehensä paikalle ja vastaa nyt koko pohjoismaisen liiketoiminnan johtamisesta. Voidaan siis todeta, että vuokrajohtajan mukanaan tuoma osaaminen kansainvälistymisestä vauhditti sekä koko organisaatiota että nuorempaa alaista eteenpäin. Vuoden pituisen poissaolon jälkeen myös lapsensa sairaustapauksen vuoksi kotiin jäänyt alainen pääsi palaamaan työhönsä, lapsensa tervehtymisen ansiosta.

Vuokrajohtaja oli vuoden aikana saanut aikaan halutun tiikerinloikan ja vaikuttanut voimakkaasti yrityksen kansainvälitysstrategian eteenpäin viemisessä. Hän sai palkkiokseen hyvästä työstään johtajapaikan Keski-Euroopasta ja jatkaa kunnianhimoista kansainvälistä uraansa tärkeää kokemusta rikkaampana.

Interim Manager muutosten vauhdittajaksi

Palkkaa ennakkoluulottomasti ylipätevä vuokrajohtaja ylimenokauden sillanrakentajaksi. Saat hänet kustannusedullisesti väliaikaisen sopimuksen ehdoilla. Interim Management eli vuokrajohtaminen kehittyy vakiopalkkauksen vaihtoehtona myös Suomessa, ei ainoastaan vaikeimpien turn around-tehtävien suorittamiseen vaan myös muiden johtoryhmätehtävien tai vaativampien kehitysprojektien vauhdittamiseksi. Koskaan Suomen liike-elämässä ei ole ollut niin hyvää tilannetta löytää ylipäteviä ammattijohtajia kehitystä vauhdittamaan kuin tällä hetkellä! Meillä on laaja Interim-verkosto, josta löytyy kokenut ammattilainen mitä erilaisimpiin muutos-ja kehitysvaiheiden läpiviemiseen.

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!


Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä