020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 6: Tehokkaasta kulujohtajasta tuottojen vauhdittajaksi

Tytäryhtiö-vertailuissa Suomi on parhaasta päästä ja menestys saattaa viedä toimitusjohtajan myös kansainvälisiin tehtäviin.

Jorma Minkkinen 18. January, 2017

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim –Vuokrajohtajuus.

Suomalainen yritysjohtaja saa monesti kansainvälisissäkin yrityksissä suitsutusta järkevyydestään, rationaalisesta ajattelutavastaan, johdonmukaisuudestaan ja vastuuntoisesta asenteestaan. Hän toimii annettujen ohjeiden mukaan, raportoi täsmällisesti ja pitää hyvää huolta yrityksen tuloksesta. Häntä kehutaan usein hyväksi operatiiviseksi johtajaksi, joka hoitaa tehtävänsä kunnialla. Suomen toimitusjohtaja saa palkkiokseen oivasta työstään pitää asemansa, usein kauemmin kuin kansainväliset kollegansa. Tytäryhtiö-vertailuissa Suomi on parhaasta päästä ja menestys saattaa viedä toimitusjohtajan myös kansainvälisiin tehtäviin.

Mistä suomalaista johtajaa ei monesti kehuta?

Kansainväliset arviot suomalaisesta johtajasta harvemmin sisältävät innovatiivisuutta, strategista kyvykkyyttä, inspiroivaa henkilöjohtamista tai kansainvälisen kansankiihottajan esiintymistaitoja. Olemme harkitsevaisia, ajattelemme asioita systemaattisesti, vältämme ylitsevuotavia sanontoja ja olemme varovaisen pilkuntarkkoja ilmaisussamme. Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa nykyinen Herra Presidenttimme ja verrataan häntä Mr. President Barack Obamaan. Toki he ovat hieman eri sarjoissa pelaavia johtajia, mutta ilmaisutyyliltään varsin erilaisia.

Suomalainen johtaja on omaksunut kulutrimmauksen

Profiilinsa mukaisesti suomalainen johtaja on sopeutunut hyvin kvartaalitalouden ja kansainvälisen kilpailun vaatimaan kustannuskarsinta- ja säästötalkoisiin. Joskus into on vienyt pihistämisen asteelle, ei vain pikkuasioihin kohdistuvana vaan kaikessa säästämiseen. Ymmärrän tämän hyvin, sillä kansainvälinen kilpailu on tiukentunut ja siellä pärjääminen vaatii kaikkien asioiden tarkkaa seuraamista, ja varsinkin turhien kustannusten välttämistä.

Säästätkö yrityksesi hengiltä?

Juustohöylä-johtamisella harvemmin kehitetään uusia ajatuksia ja innovaatioita tai uskalletaan ryhtyä suuriin strategisiin muutoshankkeisiin. Edelleen kiristyvän kansainvälisen kilpailun edessä on tietenkin oltava tarkkana ja nöyrä, mutta voittajajoukkueeksi nouseminen ei tapahdu ilman eteenpäin tähtääviä investointeja. Kvartaalitalouden ohjausjärjestelmät ja sen seurauksena syntynyt tulosten osaoptimointi sisältää jo sinänsä riskin kehityshankkeiden siirtämisestä aina seuraavalle ja sitä seuraavalle kvartaalille.

Uskalla panostaa kehittämiseen!

Tuoreimmat talousuutiset ovat rohkaisevaa luettavaa; teollisuustuotannon, viennin ja investointien kasvu näyttää lupaavilta. Irtisanomisuutiset vähenevät ja työllisyys paranee. Kansainvälinen talous kasvaa ja meille tärkeimmät markkinat kehittyvät positiiviseen suuntaan. Venäjä elpyy, Eurooppa nousee, USA porskuttaa, Kiina pitää kasvuprosenttinsa. Kovista kilpailijamaista Ruotsin menettää kruununsa etua ja Sipilän kiky-ratkaisut kohentavat kilpailuasemaamme.

Tunnistaa pitää, että maailmanpolitiikan epävarmuus puolestaan tuo tummia pilviä ja riskit ovat edelleen ilmassa. Toisaalta tiedämme myös, että kasvu, uudet innovaatiot, yrityksen kehittäminen, yrittäjämäinen rohkeus ja positiivinen asenne kuuluvat menestyvien yritysten kuvauksiin. Toimintojen rationalisoiminen, järkevämmät valinnat ja tehokkaammat työskentelytavat kuuluvat jo suomalaisen johtajan arkipäivän johtamiseen, mutta emme voi ideoiden puutteessa jäädä ”tuleenkaan makaamaan”.

Tampereen Yliopiston johtamisen ja markkinoinnin opin professori Hannu Saarijärvi toteaa Kauppalehdessä, että kansainväliset kauppaketjut ovat jo jyränneet polvilleen niin Stockmannin, Seppälän kuin Hongkonginkin, saatikka sitten vaatetusalan. Kotimaan sarjassa ennen hyvin pärjänneet eivät ole löytäneet uusia voittajakonsepteja ja nyt matka kansainvälisille markkinoille lähtee pitkältä takamatkalta. Panostustarve on siis valtava! (KL 12.1.2017)

Kansainväliset rekrytointimarkkinat toimivat!

Suomessa on pitkään pärjätty omilla johtajaresursseilla. Globalisaation edetessä kansainväliset johtaja-nimitykset lisääntyvät. Logiikka on selvä, jos olet pärjännyt kehittyneillä markkinoilla toimivissa kansainvälisissä yrityksissä niin todennäköisesti pystyt toimimaan tehokkaasti myös Suomessa. Siksi olemme nähneet lukuisia viimeaikaisia ulkomaisten huippujohtajien palkkauksia Suomessa, niin yrityksen hallituksiin kuin toimitusjohtajiksikin.

Merkittävät suomalaiset pörssiyhtiöt ovat tukeutuneet kansainvälisillä markkinoilla kokemusta hankkineisiin ammattijohtajiin. Miksi? Heillä on usein tarvittavaa osaamista enemmän kuin vastaavilla suomalaisilla johtajilla. Valitettavasti suomalaiset yritysjohtajat eivät usein onnistu vakuuttamaan suurten kansainvälisten yritysten päättäjiä, koska eivät pääse valitsijoiden listoille liian kapean osaamisen ja kokemuksen vuoksi.

Investoi nyt pohjoismaisiin huippuihin

Suomen rekrytointimarkkina on ollut kulukarsinnan aikana suhteellisen varovaisessa liikkeessä. Sen sijaan Ruotsin ja Norjan markkinat ovat olleet vauhdikkaita, Tanskan puolestaan uinuessa. Nyt Suomessakin, kahdeksan vuoden varovaisuuden jälkeen, on mahdollisuus niin sanottuun ”ketchup-ilmiöön”. Rekrytointipullon korkki poksahtaa heti, kun kehitystahti aktivoituu ja vaihtoehdot lisääntyvät. Tämä koskee niin yrityksiä kuin talentteja. Kannattaisiko vilkuilla myös talentteja läntisistä naapurimaistamme tai nopeasti kehittyvistä Baltian maista?

Kustannustehokas tapa hankkia huipputalentti

Voit järkevällä ja hyvin kustannustehokkaalla investoinnilla löytää itsellesi huipputalentteja tarvitsemiisi kehityshankkeisiin, myös vähäisemmällä riskitasolla. Voit investoida Interim Manageriin eli väliaikaiseen vuokrajohtajaan kiihdyttääksesi kasvua, muuntaaksesi toimintatapoja, tuodaksesi uusia ajatuksia ja ideoita tai vaikka inspiroidaksesi henkilöstöä tai johtoa.

Me pystymme pohjoismaisena yrityksenä tuomaan määritelmäsi mukaisia vuokrajohtaja-ammattilaisia erilaisiin tehtäviin, kaikille johtoryhmätasoille sekä hallitustehtäviin!

Ota hallittu riski ja tule juttelemaan lisää.

Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

 

Lähteet: Kauppalehti, 12.1.2017. Pirkko Tammilehto: Ulkomaiset kauppaketjut määräävät tahdin – suomalaisilla vaikeuksia sopeutua kilpailuun. Kauppa. Saantitapa: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ulkomaiset-kauppaketjut-maaraavat-tahdin—suomalaisilla-vaikeuksia-sopeutua-kilpailuun/wa8CCBdn

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä