020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 5: Johtoryhmän jäsen sairastuu

Joskus yrityksen päättäjät joutuvat sellaisen ikävän tilanteen eteen, että joku merkittävä avainhenkilö sairastuu yllättäen, ja yleensä vielä kesken kiireisimmän kehitysprojektin. Organisaatiossa syntyy työpaineita ja tästä voi pidemmän päälle viritä ennakoimattomia henkilöstö-ongelmia.

Jorma Minkkinen 22. December, 2016

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim –
Vuokrajohtajuus.

Joskus yrityksen päättäjät joutuvat sellaisen ikävän tilanteen eteen, että joku merkittävä avainhenkilö sairastuu yllättäen, ja yleensä vielä kesken kiireisimmän kehitysprojektin. Meneillään oleva yrityskauppa, uuden tietohallintojärjestelmän käyttöönotto, yrityksen muuttohanke tai tilinpäätöksen valmistelutyö ovat tyypillisiä esimerkkejä. Hätä vain pahenee, kun sairausaika pitenee eikä henkilön työhön paluusta ole varmuutta. Tavallisesti henkilön tehtävät jaetaan muille henkilöille, ensiapu-toimena. Viimeiseen asti viritetyissä nykyorganisaatioissa harvemmin pidetään ”varamiehiä”, jotka pystyvät kompensoimaan täysmääräisesti sairastuneen ammattilaisen vastuut. Mitä pidemmästä sairauspoissaolosta tai mahdollisesti vaikka vanhempainvapaasta on kysymys, sen sekavammaksi tilanne organisaatiossa kehittyy. Organisaatiossa syntyy työpaineita ja tästä voi pidemmän päälle viritä ennakoimattomia henkilöstö-ongelmia.

Palkkaa väliajaksi vuokrajohtaja

Yksi ratkaisu päättäjän sairaustilanteessa on vuokrata joku tehtävän hallitseva ammattilainen. Vuokrajohtaja, joka osaa jo valmiiksi kaikki tarvittavat työt. Tässä tapauksessa kannattaa määritellä kaikkein kriittisimmät tehtävät ja fokusoida vuokrajohtajan vastuualue ainoastaan näihin. Tällöin hän pystyy keskittymään organisaation kannalta tärkeimpiin alueisiin ja loput tehtävät voidaan delegoida muille organisaation ihmisille, jolloin kollegatkaan eivät rasitu liikaa.

 

Vapaa organisaation ”turhista” rasitteista

Vuokrajohtaja on haettu markkinoilta juuri näihin tarkasti määriteltyihin tehtäviin ja hänellä on sekä halu että kyvykkyys suoriutua niistä erinomaisesti. Ulkopuolelta tuleva kokenut ammattilainen tietää mistä tehtävässä on kysymys, eikä häntä tarvitse juurikaan sisäänajo-kouluttaa. Hän on tehtävään ”ylipätevä” ammattilainen, joka keskittyy puhtaasti tuloksiin ja tehtäviensä suorittamiseen.

Vuokrajohtajan ei myöskään tarvitse liiemmin osallistua organisaation sisäisiin palavereihin tai sosiaaliseen kanssakäymisiin, vaan voi keskittyä ydintehtäviinsä. Kokeneena ammattilaisena hän kykenee hyppäämään tehtävään välittömästi. Suoritettuaan annetut vastuunsa hän myös poistuu organisaatiosta, sopimuksensa mukaan, ilman suuria taloudellisia laskuvarjo-palkkioita.

Vuokrajohtaja = konsultti ?

Liikkeenjohdon konsulttien tehtävänä on tarjota vaihtoehtoisia malleja ja rakenteita analyyttiseen tutkimukseen perustuen. Mallien toimeenpaneminen jää sitten asiakkaan murheeksi ja tulokset teoreettisiksi laskuiksi. Vuokrajohtajien etuna on  tarjota nopea analysointi ja jalkauttaminen yhdessä paketissa. Vaikka analyysi saattaa jäädä puoleen konsultin tarjoamasta, on toteutusta vähintään 100% enemmän. Arvokkainta antia on se, että saat tarpeeseesi sopivan johtajan, joka sekä nostaa sopivat vaihtoehdot esille ja  jalkauttaa niistä parhaan empimättä.

Suomessa vuokrajohtaja-markkinat kehittyvät kansainväliseen suuntaan ja yhä useampi yrityksen omistaja, hallitusammattilainen sekä liikkeenjohtaja on tietoinen vuokrajohtajuuden tarjoamista vaihtoehdoista heidän työkalupakissaan. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää!

Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä