020 7902700
Blogi

INTERIM osa 3: Sukupolvenvaihdos

Kun yrityksen omistaja ikääntyy, nousee kysymys siitä, mitä yritykselle tapahtuu?

Jorma Minkkinen 02. December, 2016

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

 

 

Kun yrityksen omistaja ikääntyy, nousee kysymys siitä, mitä yritykselle tapahtuu? Yksi vaihtoehto on yrityksen lopettaminen, toinen taas myyminen. Menestyvää yritystä tuskin kannattaa lopettaa. Ja myyminen puolestaan saattaa nostaa yritystä rakkaudella pyörittäneen omistaja-yrittäjän käsikarvat kananlihalle. Harva haluaa nähdä elämäntyönsä valuvan jollekin tuntemattomalle, joka voi viedä yritystä mihin suuntaan haluaa. Kolmas vaihtoehto on sukupolvenvaihdos, eli omistuksen siirtäminen omien lasten johdettavaksi.

Sukupolvenvaihdos ei ole usein suinkaan helpoin vaihtoehto, vaikka se siltä saattaakin kuulostaa. Pitkän urani aikana olen nähnyt sukupolvenvaihdoksia, jotka ovat onnistuneet, mutta toisaalta olen joutunut todistamaan myös paljon sellaisia, jotka eivät ole onnistuneet. Yksi selkeä syy onnistumiselle löytyy usein sukupolvenvaihdosten systemaattisessa valmistelussa. Tulevaa johtaja-sukupolvea on valmennettu hyvin, toisia nuoruusvuosista lähtien. On perehdytetty, valmennettu, opetettu ja annettu vastuuta. Kaikista ponnisteluistakaan huolimatta, eivät kaikki onnistu.

 

Miten suunnitella ja toteuttaa hyvä sukupolvenvaihdos?

Hyvin suunniteltu sukupolvenvaihdos on valmisteltu ja mietitty huolella läpi. Teini-iässä perehdyttämistä voidaan verrata oppisopimus-tyyppiseksi työharjoitteluksi. Tällöin monesti ”juniorit” normaalin koulunkäynnin ohella tekevät työtä omassa yrityksessä oppien eri tehtäviä kypsyytensä mukaan. Myöhemmässä vaiheessa heillä voi olla joku yrityksessä toimiva mentori, joka opastaa tehtävissä ja sparraa tulevaisuutta varten.

Hyvän kehittymispolun tarjoaa jo valmistuneelle ja työelämään siirtyneelle, motivoituneelle nuorelle ulkomaan komennus joko omassa yrityksessä tai mahdollisesti jonkun vieraan yrityksen leivissä. On hyvä saada uusia näkökulmia myös ulkomailta. Kokemuksen karttuessa seuraava hyvä oppimisen paikka on hallitustyöskentely ja selkeät tulosvastuulliset tehtävät.

 

Miksi ei onnistuttukaan?

Liian usein perheen sisällä tapahtuva sukupolvenvaihdos jää kuitenkin hartaaksi toiveeksi. Vanhempi yrittäjä/omistaja toivoo kovasti että ”juniori” ottaisi ohjat, mutta sukupolvenvaihdos ei jostakin syystä onnistu. Yksi syy voi olla, että ehkä lapset eivät yksinkertaisesti halua ryhtyä yrittäjäksi. Toinen syy voi olla, että heistä ei vain löydy niitä toivottuja ominaisuuksia tai kyvykkyyttä.

Oli niin tai näin, faktat kertovat, että liian monelta yrittäjältä systemaattinen yrityksen jatkon suunnittelu jää satunnaiseksi yritykseksi. Ei toteuteta suunnitellusti sukupolvenvaihdosstrategiaa vuosikymmenten yli. Tiedän tämän toimittuani lähes 40 vuotta yrityskonsulttina ja palveltuani useita nimekkäitäkin perheyrityksiä urani aikana.

 

Välikädeksi vuokrajohtaja

Hyvä vaihtoehto avittaa sukupolvenvaihdosta on vuokrata pätevä, kokenut ja osaava vuokrajohtaja väliaikaiseksi sillanrakentajaksi. Vuokrajohtaja voi auttaa silloin kun lapset ovat vielä liian nuoria tai kokemattomia ottamaan yrityksen ohjat tai silloin kun perheen sisältä ei löydy ratkaisua. Vuokrajohtajan avulla voidaan ostaa lisäaikaa valmistelulle tai saada lapsille perheen ulkopuolinen mentori heidän valmentajaksi. Sukupolvenvaihdos voi olla helpompi ja sulavampi toteuttaa, kun on ulkopuolinen kokenut ammattilainen auttamassa siirtymäaikana.

 

Meillä on paljon kokemusta aiheesta ja voimme auttaa. Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

 

Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Sanna

Sanna