020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 2: Turnaround – yritys on pelastettava!

Yrityksen kehitykseen ja kasvuun kuuluu monta erilaista vaihetta. Yksi ikävimmistä vaiheista on tappioputken pohja, jolloin joudutaan kysymään, miten yritys pelastetaan vai joudutaanko se lopettamaan?

Jorma Minkkinen 25. November, 2016

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

 

Yrityksen kehitykseen ja kasvuun kuuluu monta erilaista vaihetta. Yksi ikävimmistä vaiheista on tappioputken pohja, jolloin joudutaan kysymään, miten yritys pelastetaan vai joudutaanko se lopettamaan?

Tällaisessa vaiheessa yrityksen iskukyky on usein menetetty, joko osittain tai kokonaan. Kannattavuus on pudonnut ja yritys tuottaa tappiota. Kaakkoon sojottavat käyrät on saatava uudelleen suuntaamaan koilliseen. Tuntuu siltä, että kaikkea on yritetty, mutta oikeita lääkkeitä ei ole löydetty. Pitäisi tehdä isoja muutoksia yrityksen strategiassa, toiminnassa tai rakenteessa, jotta saadaan yritys uudelleen kannattavaksi. Mistä siihen löytyisi ideoita ja rohkeutta?

 

Suuret suomalaiset pörssiyritykset saavat apua ulkomailta

Mediassa on usein ollut puhetta pörssiyritysten muutostilanteista, jotka koskettavat koko kansaa. Murrostilanteet vaativat erittäin vahvaa osaamista ja kokemusta, ja monien maineikkaiden suomalaisten pörssiyrityksien hallitukset ovatkin joutuneet näissä tilanteissa hakemaan käänteentekijää ulkomailta. Tällaisia ovat esimerkiksi Nokia, Sanoma, Ahlström, Stockmann ja Outokumpu.

Monet yritykset ovat käyttäneet näissä tilanteissa myös vuokrajohtajia, eli kansainvälisesti Interim Managereita, joiden pesti on sillanrakennustehtävä: selkeästi määritelty ja aikataulutettu projekti, jolla on alku ja loppu. Suomestakin löytyy kyvykkäitä henkilöitä miljoonatappiota tekevien suuryritysten kääntämiseen. Hyvänä esimerkkinä on mm. ajankohtainen Talvivaara / Terrafame (KL 2016).

 

Euroopassa arkipäivää – Suomessa vasta viriämässä!

Euroopan suurissa maissa kuten Englannissa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Hollannissa ja Belgiassa vuokrajohtaminen on yksi vakiopalveluista yritysten päättäjien työkalupakissa. Vuokrajohtajia käytetään yleisesti erilaisten murros- ja kehitystilanteiden tehostamiseksi, kuten turnaroundeissa ja sukupolvenvaihdoksissa. Suomessa vuokrajohtajien käyttö on vasta saapumassa yleiseen tietouteen: vuokrajohtajatutkimuksen mukaan vuonna 2014 suomalaisista yritysjohtajista 87,6% tunsi vuokrajohtajuuden, mutta vain 17,4% heistä oli käyttänyt vuokrajohtajuutta resursointimuotona.

PK-sektorin yritykset löytävät usein kotimaasta kyvykkäitä osaajia turnaround-tehtäviin. Jokainen yritys tosin elää omassa tilanteessaan ja tarvitsevat erityyppistä apua. Pienemmissä yrityksissä asiat ovat yleensä hyvin henkilökohtaisia ja tunnepitoisia. Omistajat ovat monesti perustajia ja ulkopuolisen avun käyttäminen on ison kynnyksen takana. Päätökset vaativat hienotunteisuutta, henkilökohtaista otetta ja erinomaisen hyviä kommunikointitaitoja. Ratkaisut vaativat todella huolellista harkintaa ja systemaattista suunnittelua. Oikean henkilön valinnan vaikeusaste on korkea.

 

 

 

Miksi on parempi hakea yrityksen ulkopuolelta?

Ulkopuolelta vuokrattava tai palkattava kokenut ammattijohtaja näkee kokonaisuuden monesti kirkkaammin, kuin yrityksen sisällä oleva henkilö. Ulkopuolisen silmin yrityksen murrostilanteen tarpeiden analysoiminen tapahtuu rationaalisemmin ja kokonaiskuva muodostuu objektiivisimmin perustein, pohjautuen koviin faktoihin. Tunnesidonnaiset tekijät eivät saa liikaa huomioita kokonaisanalyysin tekemisessä. Vuokrajohtaja ei myöskään ole ollut mukana yrityksen taloudellisessa pudotuksessa: hän ei ole osallistunut syyllistämispuheisiin eikä organisaatiopeleihin.

Vuokrajohtaja voi lähteä puhtaalta pöydältä ja keskittyä ainoastaan tärkeimpään – yrityksen toimintakyvyn ja kannattavuuden kehittämiseen. Häneltä voi nopeassa aikataulussa odottaa toimenpidesuunnitelmia ja niiden aikataulutukseen tarvittavaa resursointia, niin ajallista kuin taloudellistakin.

 

Ylipätevää muutosjohtajaa ei voi pitää palkkalistoilla varmuuden vuoksi

Olemme viimeisen neljän vuoden aikana kasvattaneet omaa Interim Manager eli vuokrajohtaja -verkostoa ajatellen mm. yrityksen erittäin vaikeiden murrostilanteiden ratkaisemista ja väliaikaisen ylipätevän johtajan hyödyntämistä yrityksen strategiassa. Yrityksen pelastaminen on näistä tilanteista kriittisin. Silloin tarvitaan erittäin kokenutta ja paljon samankaltaisia pelastustehtäviä tehnyttä johtajaa. ”Ylipätevää muutostilanteiden hallitsija” -johtajaahan ei voi varmuuden vuoksi pitää yrityksen palkkalistoilla, ikään kuin ylimääräisenä resurssina.

Pystymme järjestämään vuokrajohtajaa tarvitsevalle asiakkaallemme tapaamiset kokeneiden ammattijohtajien kanssa kahdessa viikossa. He ovat näyttönsä antaneita ammattijohtajia ja palkkaaminen käy sopimuspohjaisena meidän kauttamme. Nämä vuokrajohtajat ovat tottuneet palkkioon, joka perustuu saavutettuihin tuloksiin. Normaalin irtisanomisajan ajalliset ja taloudelliset rasitteet säästyvät ja vuokrajohtajaan sijoitetulle rahalle saadaan täysi vastine. Interim Managerit pääsevät projektiin kiinni nopeasti ja heistä pääsee muutostilanteen jälkeen myös (halutessaan) nopeasti eroon.

Jos yrityksesi on murrostilassa, aallon pohjalla tai syöksymässä alas, kysy ammattilaisen apua. Vuokrajohtaja auttaa kääntämään yrityksesi suunnan. Meiltä saat parhaat ja juuri sinulle sopivimmat vuokrajohtajat. Ota yhteyttä ja sovi kahvit Autotalolle!

 

 

Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

Lähteet:

Kauppalehti, 2016: Nikula, Paula. 1.1.2016. Lauri Ratia etsii Talvivaaralle pelastusta. Saantitapa: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lauri-ratia-etsii-talvivaaralle-pelastusta/bAmrXEEf

Sanna

Sanna