020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 10: Kasvua haetaan – rekrytoinnit lisääntyvät

Tällä hetkellä, viriävän nousun alkaessa, jokaisella yrityksellä pitäisi olla pitkä lista erilaisia kehityshankkeita pöydällä. Ne ovat jääneet pöydälle säästökuurien aikana, mutta nyt on aika herättää kehitysmoodi päälle ja laittaa suunnitelmat käytäntöön. Rytmin muutos saattaa alkuunsa tuntua vaikealta, mutta kehityshankkeita voi vauhdittaa ulkopuolisin muutosresurssein.

Jorma Minkkinen 29. May, 2017

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitimme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

OP:n ja Aalto Yliopiston tutkimuksen mukaan Suomen suurimmat yritykset aikovat lisätä investointeja merkittävästi tänä vuonna. Tutkimus tehtiin nyt viidettä kertaa, ja yritysten investointinäkymät ovat paremmat kuin kertaakaan aiemmin. Yritykset odottavat myös työllistävänsä tänä vuonna aiempaa enemmän ihmisiä. Suomalaiset suuryritykset siirtyvät kulutehokkuuden korostamisesta kasvun polulle. Tutkimus tehtiin syys-lokakuussa, ja siihen vastasi 191 johtajaa 126 suuryrityksestä. (OPn suuryritystutkimus 2017)

Kehityshankkeet liikkeelle – kaiva toimintanappi esiin pölyn alta

Tällä hetkellä, viriävän nousun alkaessa, jokaisella yrityksellä pitäisi olla pitkä lista erilaisia kehityshankkeita pöydällä. Ne ovat jääneet pöydälle säästökuurien aikana, mutta nyt on aika herättää kehitysmoodi päälle ja laittaa suunnitelmat käytäntöön. Rytmin muutos saattaa alkuunsa tuntua vaikealta, mutta kehityshankkeita voi vauhdittaa ulkopuolisin muutosresurssein.

Tiesitkö mikä on hallituksen puheenjohtajan tehonyrkki?

Jokaisella yrityksen omistajalla, hallituksen puheenjohtajalla ja toimitusjohtajalla tulisi olla oma tehonyrkkinsä, tai useampikin. Tällä tarkoitan luottohenkilöä, todellista ammattilaista, joka osaa oman erikoisalansa pitkän kokemuksensa ja hankittujen pätevyyksiensä ansiosta. Hänet voidaan heittää tuleen aina, kun joku erityisen vaativa kehitys- tai muutoshanke on saatava suoritettua. Kyseinen luottohenkilö ei toimi organisaation sisällä vaan tulee organisaatioon pyydettäessä, erikoissopimuksella. Sopimuksessa määritellään selvästi mitä hänen on saatava aikaan, missä aikataulussa, kenelle hän raportoi ja miten hänen suorituksiaan jatkuvasti mitataan.

Englannin salaisen palvelun tehonyrkki on James Bond!

Niin kuin elokuvissa, myös yrityksissä on mahdollista hankkia oma Bond. Yrityksissä ulkopuolinen tehonyrkki on Interim Manager, väliaikainen johtaja eli vuokrajohtaja. Hän ei ole konsultti. Interimin ja konsultin välinen ero on selkeä. Konsultti analysoi, paikallistaa ongelman, suunnittelee ja ehdottaa toimenpiteitä. Interim, edellä mainittujen lisäksi, vastaa hankkeen toteutumisesta ja suorittaa tehtävän loppuun asti. Jos ei määriteltyä tulosta saada, henkilö irrotetaan tehtävästä välittömästi. Bond on toistaiseksi saanut pitää tehtävänsä, koska lopputulokset ovat olleet halutun mukaisia.

Miksi tehonyrkki otetaan organisaation ulkopuolelta?

Useimmat kehitys- ja muutostarpeet tunnistetaan hyvin organisaatioiden sisällä. Kulukuurien aikana organisaatioita on rukattu, toimintoja hiottuja ja prosesseja trimmattu. Löysät on otettu pois eikä kehitysjoukoille juurikaan ole sijaa. Organisaatioissa olevat henkilöt ovat täystyöllistettyjä omien operatiivisten tehtäviensä parissa. Sen takia ei ole järkevää työllistää heitä ylimääräisillä hankkeilla! Vasemmalla kädellä tehdyt hankkeet hautautuvat liian usein mahdottomuuteensa.

Organisaation ulkopuolella sen sijaan on runsaasti eri kyvykkyyksiä omaavia, hyvin päteviä ammattijohtajia, joista voit valita omaa erikoistarpeeseesi sopivan tehonyrkin. Valittu ammattilainen tulee suorittamaan vain ja ainoastaan määriteltyä kehityshanketta. Hän voi täysin keskittyä tehtäväänsä. Hänellä ei myöskään ole historiallista painolastia ko. organisaatiosta eikä vanhojen henkilösuhteiden rasitteita. Lisäksi hänen toimeksiantonsa valtuutus tulee päätöshierarkian ylätasolta.

Valitse oikeanlainen johtaja täsmämuutosta varten

Polven kierukan, umpisuolen ja sydämen operoi eri lääkäri. Sama analogia toimii vuokrajohtajan palkkauksessa. Esimerkiksi, jos omistaja tai hallituksen puheenjohtaja päättävät lopettaa jonkun kannattamattoman liiketoiminnan he hakevat ulkopuolelta tähän nimenomaiseen tilanteeseen tehonyrkikseen pätevöityneen ammattilaisen, vuokrajohtajan.

Jos taas toimitusjohtaja on saanut tehtäväkseen toteuttaa päätetty strategiamuutos fokusoida liiketoiminta nykyisen ” kaikkea kaikille”-mallin sijaan keskittymään B2B-asiakkaille, niin hän voi valita ulkopuolelta sellaisen Interim-johtajan, joka on tehnyt onnistuneesti vastaavia strategiamuutoksia.

Markkinointijohtajan saadessa toimeksiannon etabloitua Ruotsin markkinoille, saattaa olla viisasta hankkia tehtävään vuokrajohtaja, joka tuntee ja joka on tehnyt ennenkin vastaavanlaisia etabloitumishankkeita. Talousjohtaja sen sijaan voi tarvita vuokrajohtajaa vastaamaan uuden toiminnan-ohjausjärjestelmän kehittämiseksi. Kun taas HR-johtajan pöydällä voi olla esimerkiksi uuden suoritusperusteisen palkitsemisjärjestelmän tuominen organisaatioon. Tähän sopii hyvin joku kokenut HR-alalla vastaavia tehnyt vuokrajohtaja.

Interim Manager -konsepti toimii jo muualla

Olemme viimeisen viiden vuoden ajan systemaattisesti kehittäneet Interim-konseptiamme Suomessa. Kulukuurien vallitessa yritysten omistajat, hallitusten puheenjohtajat ja yritysjohtajat ovat olleet varsin pidättyväisiä kehityshankkeiden esittelystä, tämä on ymmärrettävää. Nyt on kuitenkin korkea aika reagoida – palkkaa hankkeeseen ulkopuolelta tuleva vauhdittaja, kokemusta hankkinut ammattilainen. Löydät kauttamme erilaisin taustan omaavia, eri johtamisen alueilla pätevöityneitä henkilöitä, jotka ovat valinneet vuokrajohtaja-polun. He nauttivat saadessaan keskittyä selkeisiin ja yrityksen kehityksen kannalta oleellisiin muutosprojekteihin.

Jatkaaksemme kehitystä, toteutimme suuren vuokrajohtajatutkimuksen toukokuussa 2017.

 


Jorma Minkkinen, Senior Consultant, K2 Search Oy

 

Lähteet:

Jaatinen ja Mattila 2017. OPn ja Aalto-yliopiston tutkijoiden suuryritystutkimus: dessä on kasvupanostusten vuosi. Viitattu 29.5.2017. https://www.op.fi/op/op-ryhma/media/opn-ja-aalto-yliopiston-tutkijoiden-suuryritystutkimus–edessa-on-kasvupanostusten-vuosi?cid=151891271&srcpl=3

OPn suuryritystutkimus 2017. Valoa pimeän jälkeen. Suoraa asiaa suuryrityksiltä 2015. OP. Nordic Institute of Business & Society NIBS, OP Ryhmä & Miltton. Viitattu 29.5.2017. Saantitapa: https://www.op.fi/media/liitteet?cid=151891268&srcpl=3

Sanna

Sanna

Haluatko tietää lisää vuokrajohtajien tarjoamista mahdollisuuksista?

Lisätiedot Pasi Theman - Business Area Manager, Interim (puh. +358 50 366 1006 & email. pasi.theman@k2search.fi). Ota meihin yhteyttä, niin palaamme asiaan 24 tunnin kuluessa.
Ota yhteyttä