020 7902700
Blogi

INTERIM Osa 1: Mistä yritykselle jatkaja?

Suomessa on 266 461 yritystä (1). 78 000 yrityksen omistajat ovat yli 55-vuotiaita (2). Tämä tarkoittaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana omistusjärjestelyjä on tuhansia vuosittain. Vaihtoehtoja ovat sukupolven vaihdos perhepiirissä, yrityksen myynti yrityksessä työskenteleville tai ulkopuoliselle sekä viimeisenä keinona yrityksen lopettaminen.

Jarkko Lahti ja Jorma Minkkinen 17. November, 2016

2018-04-03
Interim juttusarja:
Jorma Minkkinen, Senior Consultant K2 Searchilta, on pitkän linjan yrittäjä ja konsultti. Yritysten kehittäminen on hänelle sydämen asia. Yritysten kehittämisessä vuokrajohtajuus on tehokas työkalu, jota maailmalla käytetään paljon. Suomessa vuokrajohtajamarkkina on vielä melko kehittymätön. Asiaa edistääksemme aloitamme juttusarjan aiheena Interim – Vuokrajohtajuus.

 

Suomessa on 266 461 yritystä (1). 78 000 yrityksen omistajat ovat yli 55-vuotiaita (2). Tämä tarkoittaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana omistusjärjestelyjä on tuhansia vuosittain. Vaihtoehtoja ovat sukupolven vaihdos perhepiirissä, yrityksen myynti yrityksessä työskenteleville tai ulkopuoliselle sekä viimeisenä keinona yrityksen lopettaminen.

 

Kaikkissa yrityksissä on joskus myynti- tai sukupolvenvaihdos -tilanne

Jokaiselle kehityskykyisyyttä omaavalle yritykselle tulee löytää jatkaja! Perheyrittäjälle luonnollisin vaihtoehto on siirtää yritys nuoremmalle sukupolvelle perheen sisällä. Usein tämän vaihtoehdon toteuttaminen on yllättävän vaikea prosessi, jossa toiveet ja käytännön realiteetit eivät lopulta kohtaakaan. Joskus eri sukupolvien käsitykset poikkeavat toisistaan niin paljon, että on viisaampaa käyttää ulkopuolista sillanrakentajaa apuna. Mistä ja miten tällaisia sillanrakentajia löytyy?

Nuorempana yrittäjä miettii kuumeisesti miten kehittää ja kasvattaa yritystä. Henkilökunnan määrä kasvaa, asiakasmäärät lisääntyvät, tuotanto laajenee, johtaminen tuo haasteita ja päivät venyvät ja täyttyvät työllä. Milloin suunnitella tulevaisuutta, kaiken kiireen keskellä ja keneltä saada neuvoja?

Kasvuvaiheessa, useimmiten pakon edessä, järjestellään vastuita ja työtehtäviä. Organisaatiota ryhdytään kehittämään ja osaamisvajeita vähennetään rekrytoimalla uutta henkilöstöä. Vahvistetaan organisaatiota ja jaetaan johtamisvastuuta. Tiedonkulun ja päätöksenteon tehostamiseksi käynnistetään jonkunlainen johtotroikka.

 

Apuun kokenut ammattilainen

Yrityksen myynti – tai sukupolvenvaihdos -vaihetta on syytä valmistella erityisen huolella, ja aloittaa se hyvissä ajoin. Näin ei kuitenkaan yleensä tapahdu, sillä usein yrittäjä ei löydä henkilöä, jonka kanssa keskustelisi. Sitä paitsi yrittäjä on ennenkin selvittänyt asiansa omin voimin. Yksi tapa valmistella yritystä myyntivaiheeseen on käyttää ammattilaisia, jotka ovat kokeneita yrityskauppojen junailijoita. Pankkiirit tai juristit eivät yleensä herätä tällaista luottamusta, pelkoa herättävät myös pääomasijoittajat.

Yrityksen myyminen toimivalle johdolle tai jollekin sen työntekijälle on vaihtoehto. Itse ryhdyin aktiivisesti miettimään vaihtoehtoja oltuani yrittäjä 15 vuotta. Lopulta, pitkän prosessin jälkeen, päädyin ratkaisuun, jossa tarjosin osakkuutta läheiselle kollegalleni. Suunnittelimme yrityksen jatkon yhdessä ulkopuolisen ammattilaisen kanssa, visioimme tulevaisuutta ja työstimme ulkopuolisen johdolla strategisen polkumme. Olemme nyt toteuttaneet sitä määrätietoisesti 10 vuoden ajan. Halusimme kasvaa ja kansainvälistyä. Voimme nyt todeta, että kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpikäyneenä, onnistuimme tekemään sukupolvenvaihdoksen yrityksen sisällä!

Nyt olemme osa Pohjoismaiden suurinta HR-alan konsulttiyritystä, joka on listautunut pörssiin Tukholman Nasdaqissa. Nuorempi yrittäjä Jarkko Lahti, 39v., on jo vuosia toiminut yrityksemme toimitusjohtajana ja vapauttanut omaa aikaani asiakashankintaan ja konsulttityöhön. Tänä päivänä Jarkko on pohjoismaisen konsernimme erilaisissa kehitystehtävissä ja saa loistavaa johtamiskoulutusta kansainvälisessä konsernissamme.

 

Vuokrajohtaja K2 Searchin kautta

Omaa yrittäjä- ja yritysjärjestelykokemustamme hyödyntäen olemme viimeiset viisi vuotta kehittäneet ratkaisuvaihtoehtoja yrityksen haastavimpaan ongelmaan. Miten eri kehitysvaiheissa olevat yritykset pääsevät seuraavalle askelmalle, löytävät eri tilanteiden vaatimuksiin soveltuvat henkilöt ja loppupeleissä pystyvät myös ratkaisemaan yrityksen jatkaja-kysymyksen.

Kaikki on ihmisistä kiinni! Ainainen osaamis- ja johtamisvaje ratkaistaan starttaamamme johtajaverkoston avulla. Voit vuokrata tai rekrytoida tekijät, olipa yritystilanne millaisessa vaiheessa tahansa. Verkostostamme löydät niin turn-around -tilanteisiin, yrityksen kansainvälistämiseen, sukupolven vaihdokseen, toimialajärjestelyihin tai yritysmyyntiin ja muihin murrostilanteisiin kykenevät johtotason toimitus-, talous-, IT-, tuotanto-, myynti- tai markkinointijohtajat.

Autamme mielellämme! Ota yhteyttä ja tule keskustelemaan tarpeistasi kanssamme.

Yrittäjät Jarkko Lahti Junior (39v.) jarkko.lahti@k2search.fi ja Jorma Minkkinen Senior (66v.) jorma.minkkinen@k2search.fi

 

Lähteet:

(1) Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) 2016: Yritysten lukumäärät kaupparekisterissä. 30.6.2016 osakeyhtiöt ja julkiset osakeyhtiöt. Viitattu 16.11.2016. Saantitapa: https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystenlkm/lkm.html

(2) Suomen yrittäjät 2016: Pk-yritysbarometri 2/2016. Viitattu 16.11.2016. Saantitapa: https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/tutkimukset/pk-yritysbarometrit/pk-yritysbarometri-22016-539821

 

Sanna

Sanna