020 7902700
Blogi

Esimies, onko happi lopussa ja työn ilo pakenemassa?

Kysyn usein itseltäni miten ihmeessä saan lisää puhtia itseeni ja porukkaani. Samalla kun minun on pidettävä visusti mielessäni kasvavat tavoitteet on kyettävä pitämään ihmisteni motivaatiotaso korkealla.

Jorma Minkkinen 22. May, 2015

2018-04-03

Erityisen hankalaa se on konfliktien ja keskinäisten kärhämien ilmaantuessa. Minun on oltava sovitteleva ja tehtäviini kuuluu löytää ratkaisu tilanteen rauhoittamiseksi ja työrauhan aikaan saamiseksi. Usein työpäiväni venyvät, koska päivärutiinit vaativat ihmisten ulottuvilla olemista ja ”omat henkilökohtaiset työni” jäävät ilta- tai aamutöiksi. Kaiken keskellä happi tuntuu loppuvan. Tunnen olevani yksin ja voimaton.

Näin moni haastattelemani esimies on kertonut minulle tehdessäni organisaation kehityshankkeita. Ennen samaiset esimiehet ovat kertoneet olleensa arvostettuja, pidettyjä ja omasta mielestäänkin dynaamisia. Toimintaa ja omaa käyttäytymistä on kuvannut iloisuus, positiivisuus ja tehokkuus. Yhtäkkiä ilo on katoamassa, mitä on tapahtunut? Voinko tehdä jotain löytääkseni takaisin entisen draivini, iloisuuteni, optimistisuuteni ja hyvän oloni?

Viimeisimmät psykologiset tutkimukset valaisevat asiaa!

Aiempi psykologinen tutkimus keskittyi lähinnä aivojen ”pimeään puoleen” ja ongelmakäyttäytymisen alueelle. Viimeisen 15 vuoden aikana on oltu enemmän kiinnostuneita myös aivojen tapahtumista ilon ja hyvän olon tunteiden tuotannossa. On löydetty selkeä yhteys positiivisten tunteiden, kuten ilo ja kiitollisuus, sekä lisääntyneen luovuuden ja oppimisen kesken. Nyt tiedetään, että positiiviset tunteet johtavat laajempaan avoimuuteen. Stressihormonit vähenevät ja ”hyvän olon” hormonit lisääntyvät. Nukumme paremmin, palaudumme kuormituksesta nopeammin ja saamme paremman immuunisuojan.

Positiivisuus on eittämättä työelämässä rakentava asenne. Se auttaa meitä keskittymään mahdollisuuksiin ja olemaan avoimia sekä kannustavia kovinakin aikoina.

Mitä tehdä kun työn ilo alkaa karata ja tuntua raskaalta; kuinka suunta muutetaan?

Berkeley University  “Greater Good Science Center” on tutkinut aivotoimintaa ilon ja hyvän olon tunteiden ympärillä. Heidän löytönsä ovat seuraavat :

  1. Kiitollisuus: mistä sinun tulee olla kiitollinen? Joka ilta ennen nukkumaanmenoa mieti 5 minuuttia päivän tapahtumia, mistä sinun pitää olla iloinen, mikä on mennyt hyvin. Kirjoita asiat ylös. Muista myös näyttää kiitollisuutesi. Kiitollisuus johtaa usein parempiin ihmissuhteisiin ja tuo hyvää oloa ympärilleen ja myös itselle
  2. Keskity onnistumisiin: ota kiinni niistä hetkistä, jolloin mennään oikeaan suuntaan. Älä unohda tuoda onnistumisia esiin työyhteisössä! Onnistumisten korostaminen kertoo jokaiselle mikä on suosittavaa käyttäytymistä. Liian suuri fokusoiminen ongelmiin ja epäonnistumisiin lisää stressiä sillä seurauksella, että aivojen ratkaisukyky heikkenee.
  3. Auttavaisuus: kuinka voit auttaa muita heidän haasteissaan? Kuuntele aktiivisesti ja kysy kuinka työkaverisi/ alaisesi voivat. Välitä heistä, ole utelias. Auttavaisuus löytyy meistä kaikista. Saadessamme auttaa muita systeemimme tuottaa ” hyvän olon”- hormoneja.
  4. Myötätunto: harjoittele keskittymään muihin enemmän kuin itseesi. Googlen menestyksekkäässä esimies-ohjelmassa annetaan myötätunnolle suuri painoarvo puhuttaessa menestyvän esimiehen toiminnasta. Esimiesten on muutettava kysymystään ”Mitä et nyt ymmärrä?” kysymykseen ”Miten voin auttaa sinua tässä tilanteessa?”
  5. Hyödynnä huumorin ja leikkimielisyyden keinoja: Huumorilla höystetty leikkimielisyys ja pieni ”pilke silmäkulmassa” ei ole turhaa ajanhukkaa. Ne luovat positiivisia signaaleja ja viestittävät iloisuutta arkipäivään.
  6. Harjoittele olemaan tässä ja nyt: Kehitä tarkkaavaisuuttasi ja ole läsnä. Voit harjoitella tätä päivittäin ja tulet nopeasti huomaamaan kuinka voit vaikuttaa työyhteisön positiivisuuteen ja iloisuuteen.

Hyvää esimiestä ja johtajaa halutaan seurata; esimies joka luo turvallisuutta ja osoittaa uskottavuutta sekä innostaa muita iloisuudellaan. Toisaalta esimies, joka heijastaa haluttomuutta, pelkoa tai väsymystä saa kanssaihmisensä epävarmoiksi ja syö heidän energiaansa.

Muista, että iloisuus ja nauru tarttuvat porukkaan ja että jaettu ilo on tuplaten hauskempaa!

Sanna

Sanna