020 7902700
Blogi

Suomalainen suorahakukonsultti tuskailee

Suomalainen ei ole tunnettu kansainvälisen markkinoinnin osaamisestaan. Tuotteet ovat hyviä, mutta jostain syystä niitä ei osata viedä maailmalle. Miksi näin?

Jorma Minkkinen 29. January, 2016

2018-04-03

Insinöörivetoisessa Suomessa tuotteet ovat usein teknisiltä ominaisuuksiltaan ylivertaisia, mutta maailmalla naapurin heikompi laatu menee ohi. Tämä toteamus on usein kuultu ja todistettu käytännössäkin! Kummasta tuli brändi: Seppälästä vai H&M:stä?

Mikä siinä myynnissä mättää?

Myynti lähtee aina hyvästä tuotteesta. Hyvä tuote myy, mutta teknisesti ylivoimainen ei välttämättä. Suomalaiset yritykset luottavat liian usein tekniseen ylivoimaansa, jonka lopputulemana tuotteet eivät täytä asiakasodotuksia vaan toiminnallisuuslistoja. Hyvä markkinointi taasen nojaa asiakasymmärrykseen ja odotusten täyttämiseen. Saadaan asiakas ymmärtämään hyödyt, joita tuotteemme ongelman poistaessaan tekee. Meille suomalaisille asiakasongelmaa ei ole on vain tuote, jossa on paljon hienoja ominaisuuksia. Voi olla, että tästä syystä emme pärjää kovassa globalisaation kilpailussa muutamia yrityksiä lukuun ottamatta ja palkkatasokin on kilpailijoihin nähden liian korkea!

Äidistä tyttäreksi

Suomesta on tullut kansainvälisten tytäryhtiöiden luvattu maa. Ainoastaan alle 2 % Pohjoismaissa olevista yritysten pääkonttoreista on Helsingissä kun niitä Tukholmassa on lähes 50%. Kansainväliset sijoitukset menevät Pohjoismaisella tasollakin muualle kuin Suomeen! Miksi emme ole houkutteleva? Eikö Suomibrändi ole myyvä? Jokaisen dynaamisen pääjohtajan tulisi olla kiinnostunut markkinoinnista, digitalisaatiosta ja brändäämisestä. Helsinki ei ole brändi yritysjohtajien kartalla eikä suomalainen johtaja myöskään.

Johtaja johtaa esimiehelleen

Kaiken kukkuraksi suomalaiset suuret pörssiyritykset ovat uusissa pääjohtajapalkkauksissaan päätyneet ulkomaalaisten johtajien suosijoiksi, ja varmaan syystä. Palkkauspäätöksethän tehdään hallituksissa, joten sielläkään ei näytä suomalaisen johtajan brändi painavan. Mainittujen yritysten edelliset pääjohtajat ovat yleensä olleet suomalaisia ” huippujohtajia”, mutta lopputulema on ollut omistaja-arvon raju supistuminen (Outokumpu, Stockmann, Rautaruukki jne.). Kun tuotteet eivät myy, yrityksen arvo supistuu. Valitettavan yksinkertaista.

Suorahakukonsultin tunnustus

Varmaankin meidän suorahakukonsulttien tulee katsoa kriittisesti peiliin. Olemmeko mekään riittävän kansainvälisiä? Eikö meillä käytännössä olekaan kansainvälisiä verkostoja, joista todelliset huippujohtajat löytyvät. Olemmeko työntäneet kansainvälisessä kilpailussa toimiville yrityksille vain suppeasti suomalaisia huippuja, jotka eivät näemmä pärjää suurilla vesillä. Emmekö mekään osaa luoda suomalaisista johtajista brändiä, joka kiihottaa rekrytoijaa? Onko tämä liiallista ruoskimista vai onko tässä jotain kehitettävää? Toivottavasti pääsen kumoamaan oman pelkoni.

Sanna

Sanna